Gå til sidens hovedinnhold

«Ja» til å forsvare Saddam

Den franske advokaten som forsvarte Carlos «Sjakalen» og nazi-forbryteren Klaus Barbie sa lørdag at han har påtatt seg jobben å forsvare Saddam Hussein.

Det er Saddam Husseins nevø som skal ha valgt Jacques Verges til å forsvare den fengslede eks-presidenten fra Irak. Verges fortalte lørdag til nyhetsbyrået Reuters at han har mottatt et brev fra Ali Barzan al-Tikriti, som er sønn av Saddams halvbror.

Saddam (66) sitter fengslet på ukjent sted. Det er den USA-utnevnte regjeringen i Bagdad som forbereder rettssaken mot landets tidligere diktator. Tiltalen kan komme til å inneholde anklager om folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Etterforskningen ledes av den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Har strategien klar
Verges, som også forsvarer Iraks tidligere visestatsminister Tariq Aziz, sier at han har akseptert jobbtilbudet og allerede foreslått en strategi for forsvaret. Det skal fokusere på hvordan USA og andre land støttet Saddam Husseins regime i 1980-årene.

- Vi vet meget godt at briter og amerikanere forsynte Hussein med våpen, at de kjemiske våpnene ble solgt av allierte, sa Verges i et telefonintervju med Reuters lørdag.

Vesten hjalp Saddam
Washington hjalp Saddam med å skaffe seg etterretningsutstyr og militært utstyr, og ifølge et dokument fra den amerikanske smittevernkontrollen som ble lagt frem for Senatet, fikk Irak også biologisk materiale fra USA som kunne ha vært omdannet til biologiske våpen.

På den tiden støttet USA Irak i krigen mot Iran, mens Saddam brukte kjemiske våpen mot iranske styrker og irakiske kurdere.

Også Storbritannia, Frankrike, Italia og det tidligere Sovjetunionen støttet Irak med utstyr, ekspertise og økomiske bistand på 80-tallet.

Vestens nære militære og kommersielle forhold til Saddam opphørte da Irak invaderte Kuwait i 1990.

Peker på Rumsfeld
Den franske forsvareren Verges peker spesielt ut USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. I aksjonen for å fjerne Saddam spilte Rumsfeld en nøkkelrolle, men han var også tidligere president Ronald Reagans spesielle sendebud til Irak for 20 år siden.

- Hvis det blir en rettssak mot Saddam, bør Rumsfeld sitte i stolen ved siden av ham, sier Verges, ifølge Reuters.

Verges rakket også ned på USAs behandling av Saddam etter at han ble tatt til fange og sa at han frykter den tidligere diktatoren vil bli drept før han får sjansen til å møte for en domstol.

Tøffe tak før
Det er ikke første gang Verges påtar seg jobben å forsvare en av klodens mest forhatte menn. I 1987 forsvarte han nazi-forbryteren Barbie, kjent under navnet «slakteren fra Lyon», som ble dømt til fengsel på livstid for forbrytelser mot menneskeheten i det nazi-okkuperte Frankrike under 2. verdenskrig.

Verges var også forsvarer for Carlos «Sjakalen» (Illich Ramirez Sanchez), som soner livstidsdom for en serie dødelige angrep på Europa på 1970- og 80-tallet.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget