*Nettavisen* Nyheter.

Jager folk ut av hjemmene

Irakiske myndigheter vil jage tusenvis av mennesker ut av okkuperte hjem som et ledd i den nye sikkerhetsplanen i Bagdad.

14.02.07 03:16

Dette opplyste general Aboud Qanbar, som har ansvar for den nye sikkerhetskampanjen, på irakisk TV tirsdag kveld. Videre sa han at myndighetene vil bryte seg inn i hjem og biler som anses som usikre. I tillegg vil de åpne post og avlytte telefonsamtaler, skriver The New York Times.

Stor bekymring
Det ble ikke nevnt noe om hvilken rolle amerikanske styrker skal ha i det nye sikkerhetstiltaket, men flere høytstående amerikanske militæroffiserer har uttrykket stor bekymring over kunngjøringen til Qanbar. De mener at det å jage folk på dør vil forverre sikkerheten til borgerne. Militæroffiserene ønsker å forbli anonyme fordi de ikke ønsker å sette seg opp mot den irakiske generalen.

Ifølge Qanbar har okkupantene 15 dager på seg til å forlate hjemmene.

- Enhver som ikke følger denne loven vil bli behandlet i forhold til antiterrorismeloven, sa han.

200.000 jages på dør
Det er vanskelig å anslå hvor mange mennesker dette gjelder, men ut fra beregningene til offisielle tjenestemenn i Irak, kan det dreie seg om 200.000.

I tillegg kunngjorde Qanbar, på vegne av Iraks statsminister Nouri al-Maliki, at grensene til Syria og Iran vil bli stengt for en periode på 72 timer. Det er ennå ikke bestemt når disse grensene vil bli stengt, skriver The Independent.

USA har nylig anklaget Iran for å supplere opprørere i Irak med våpen. Når grensene først blir stengt, vil de kun bli delvis åpnet igjen etter tre dager.

Den nye sikkerhetsplanen har til hensikt å dempe urolighetene i den borgerkrigslignende hovedstaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.