*Nettavisen* Nyheter.

Jagerfly krasjet i lufta

Den tyrkiske piloten nektet å bli reddet fra sjøen etter at han kolliderte med en gresk jager tirsdag.

23.05.06 19:13

Flyene var i ferd med å skygge hverandre over det sørlige Egeerhavet, i et område der de to Nato-allierte landene lenge har kivet om kontrollen i luftrommet.

Den greske piloten omkom, mens den tyrkiske klarte å skyte seg ut. Ifølge greske forsvarsmyndigheter ble den overlevende piloten plukket opp av et utenlandsk fartøy i området.

- Han nektet å komme om bord i det greske militære redningshelikopteret som kom til stedet, sier en militærtalsmann til Reuters.

- Eksplosjon
Omstendighetene rundt ulykken var noe uklare tirsdag ettermiddag. Det er kjent at fly fra Tyrkia og Hellas ofte flyr i nærheten av hverandre i området, melder Reuters.

Ifølge det tyrkiske militæret skjedde ulykken da et gresk kampfly forstyrret det tyrkiske flyet i internasjonalt luftrom. Hellas sier ulykken skjedde i forbindelse med en avskjæringsmanøver over den greske øya Karpathos.

Ifølge ordføreren på Karpathos, Michalis Ioannidis, ble det hørt en eksplosjon på øya, men ingen skal ha sett ulykken direkte.

En gresk fregatt ble beordret mot Karpathos, nær Rhodos og kysten av Tyrkia, for å ta del i redningsoperasjonen. Tyrkiske skip ble også utkommandert.

Rivaler
Erkerivalene Hellas og Tyrkia anklager hverandre jevnlig for å fremprovosere luftsituasjoner mellom jagerfly over Egeerhavet. Hellas hevder at gresk luftrom strekker seg 16 kilometer ut i havet fra gresk fastland og øyer, mens Tyrkia hevder grensen går ved seks kilometer.

Det greske forsvarsdepartementet sier det daglig har jagerfly som avskjærer tyrkiske jetfly, som de hevder invaderer deres luftrom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kart: TV 2 Nettavisen)

Forholdet mellom Hellas og Tyrkia har forbedret seg, men så sent som i 1996 var landene på randen av krig. Tøværet har likevel ikke løst konflikten om Kypros og strid om andre landområder i Egeerhavet.

Den tyrkiske forsvarsministeren Vecdi Gonul sier tyrkiske og greske militærsjefer umiddelbart kontaktet hverandre etter hendelsen, noe som ser ut til å være et resultat av tillitsbyggende tiltak som ble innført i fjor for å hindre slike situasjoner i å forverre seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.