*Nettavisen* Nyheter.

Jagerfly mot folkemengden

To norske og to finske soldater ble lettere skadd da demonstranter angrep Nato-styrken i Afghanistan. En demonstrant skal være drept.

07.02.06 13:55

Ny ekstrasending påTV 2kl 13.55

Se også hele pressekonferansen til ForsvarsdepartementetHER

- En væpnet folkemengde forsøkte å ta seg inn i et lukket gårdsrom. Herfra ble de norske soldatenes område beskutt. To norske og to finske soldater er lettere skadet, men ikke kritisk, men denne informasjonene er noe uklar, sa forsvarssjef Sverre Diesen på Forsvarsdepartementets pressekonferanse tirsdag.

To F16-fly skjøt varselsskudd, og to amerikanske A10-fly ga bistand under hendelsen. En demonstrant skal ha blitt skutt og drept, men det var tirsdag uklart om det var soldater eller afghansk politi som avfyrte det dødbringende skuddet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2 Nettavisen)

- Meget alvorlig
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ser meget alvorlig på angrepet.

- At demonstrantene skulle angripe en militærleir er spesielt. Avdelingen i Maymane er der for å skape stabilitet i regionen. For å løse oppgaven er det nødvendig med god dialog med lokalbefolkningen, sier Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen.

De to norske soldatene ble skadd av steiner eller granatspinter etter at demonstranter angrep Isaf-leiren i byen Maymane nordvest i Afghanistan. Rundt 07.30 tirsdag (norsk tid) samlet en menneskemengde på 2-300 seg og angrep leiren.

Ifølge forsvarssjefen var det tirsdag ettermiddag ikke noe som tydet på at dette dreide seg om en organisert militær styrke.

Svarte med tåregass
Etter at luftstøtten ble satt inn, skal de fleste demonstrantene ha fjernet seg fra området, ifølge forsvarssjefen.

- Det mest bekymringsfulle er at de har kommet seg inn på naboeiendommen og fra et hus der kan skyte, observere og kaste inn håndgranater på Nato-forlegningen, sa Diesen på pressekonferansen i 12-tiden tirsdag.

Diesen var forsiktig med å sette angrepet i forbindelse med Muhammed-karikaturene.

Demonstrantene angrep leiren med håndgranater, håndvåpen og stein. De brøt seg også gjennom porten til leirområdet. Soldatene svarte med tåregass, gummikuler og varselskudd i lufta.

Drept
Ifølge AP ble en demonstrant skutt og drept og to skadd da norske soldater åpnet ild. Ifølge Reuters ble demonstranten skutt av afghansk politi.

Forsvarssjef Sverre Diesen sa på pressekonferansen tirsdag at han ikke har fått bekreftet at soldatene skjøt tilbake med skarpt.

Det befant seg 33 norske soldater og en norsk politimann i leiren.

FN evakuerer tirsdag sitt personell fra Maymane som følge av hendelsene ved den norsk-ledede leiren, og Nato satte inn britiske soldater for å bistå soldatene i Maymane.

Forsvaret har opprettet en telefonlinje der pårørende kan ringe.

Tlf: 62408190

eller 81573520

Finner og latviere
I tillegg til nordmennene, er det 16 finner og tre latviere i leiren. Leiren er del av et såkalt PRT-team (Provincial Reconstruction Team) i Maymane.

- Vi har tett kontakt med Nato, og gjør det som står i vår makt for å sikre våre soldater, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på pressekonferansen tirsdag.

Forsvarsministeren sier hun føler seg trygg på at norske soldater har opptrådt korrekt, men sier saken vil bli nøye gjennomgått.


Angrep ambassade
Tirsdag støtte også afghansk politi sammen med steinkastende demonstranter utenfor den danske ambassaden i den afghanske hovedstaden Kabul. I Herat angrep demonstranter flere offentlige bygninger og en leir med fredsbevarende soldater.

Den norske ambassaden i Kabul ble mandag stengt etter varsler om demonstrasjoner. Mandag startet en kontigent med fire norske F-16-fly på turen til Kabul. Flyene skal gi støtte til Isaf-styrken. Beslutningen om å sende flyene ble tatt allerede i fjor høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.