*Nettavisen* Nyheter.

Jagerflyavtale skaper turbulens

Foto: (JAS Gripen)

Grunnlovsstridig, hevder svensk politiker.

27.04.08 15:30

Svenskene angivelige løfte om å kjøpe den nye versjonen Jas Gripen-fly skaper bråk i Sverige.

Regjeringens håndtering av saken er ulovlig og grunnlovsstridig, mener talskvinne Maria Wetterstrand for Miljøpartiet i Sverige.

- Krever godkjenning
Hun sier til nyhetsbyrået TT at en slik milliardinvestering krever godkjenning fra svenske riksdagen. Dessuten mener hun at det er større behov for pengene på annet hold.

Miljøpartiet truer med å ta saken inn for Riksdagens kontroll- og konstitusjonskomité (KU).

Partiet viser også til at den svenske forsvarssjefen ikke er videre begeistret for tilbudet, og egentlig ikke har behov for nye jagerfly.

Avviser problemer
Statssekretær Håkan Jevrell i det svenske forsvarsdepartementet avviser imidlertid at det finnes konstitusjonelle problemer ved et slikt tilbud.

Forsvarspolitisk talsmann i Folkpartiet, Allan Widman, sier til Svenska Dagbladet at det er fritt opp til regjeringen å komme med et slikt tilbud, men at Riksdagspolitikerne vil få det siste ordet.

Avisen skrev lørdag at også Sverige skal kjøpe Jas Gripen-fly, om Norge går for det svenske alternativet. Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors vil etter det avisen erfarer fortelle dette når han presenterer det svenske tilbudet overfor nordmennene i Oslo.

Frist mandag
Samme dag går fristen ut for å levere et bindende anbud til Forsvarsdepartementet. Svenskene konkurrerer med amerikanske JSF-flyet fra Lockheed Martin i konkurransen om tilby neste generasjon jagerfly til det norske forsvaret.

Les også: Se video av JSF-flyet

De to kandidatene skal legge frem anbudet under en pressekonferanse i Forsvarsdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.