*Nettavisen* Nyheter.

Jages ut av England

Den radikale islamisten Abu Qatada og ni andre utlendinger deporteres fra England.

08.09.05 14:16

- Britiske myndigheter pågrep tirsdag ti utledninger som er mistenkt for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, sier en talskvinne for innenriksministeriet til Associated Press (AP).

I uttalelsen het det at de arresterte vil bli sendt ut av landet.

Få av de ti er foreløpig identifisert, men britiske myndigheter bekrefter torsdag at den radikale islamisten Abu Qatada er en av dem, skriver Associated Press.

Qatada har blitt beskrevet som al-Qaidas åndelige ambassadør i Europa. Den 44 år gamle fembarnsfaren har bodd i Storbritannia i tolv år.

«I samsvar med mine fullmakter til å deportere personer hvis tilstedeværelse i Storbritannia utgjør en trussel mot rikets sikkerhet har immigrasjonsmyndighetene i dag pågrepet ti utledninger (...)» het det i en pressemelding fra innenriksminister Charles Clarke.

- Blir ikke torturert
Han sier Storbritannia har mottatt forsikringer om at fangene ikke vil bli utsatt for tortur eller mishandling i landene de blir sendt til, skriver AP.

Storbritannia har undertegnet den europeiske menneskerettighetserklæringen, som forbyr landet å deportere mennesker til land der de risikerer å bli torturert. Blair har uttalt at han vil ha forsikringer fra landene man deporterer til om at fangene ikke vil bli utsatt for umenneskelig behandling. En slik avtale har kommet i stand med Jordan, og London er nå i samtaler med Algerie, Tunisia og Egypt.

TV 2 Nettavisen skrev mandag om noen av de radikale islamistene som kan være utvisningstruet som følge av Blairs nye anti-terrortiltak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pågrepet i Libanon
Libanesiske myndigheter pågrep den britisk-baserte radikale muslimske imamen Omar Bakri Mohammed torsdag, bare dager etter at han ankom Beirut fra London, skriver Reuters.

- Sheik Bakri ble arrestert av sikkerhetsstyrkene da han var på vei til en lokal TV-stasjon for å intervjues, sier en libanesisk sikkerhetskilde til Reuters.

Han oppga ikke bakgrunnen for arrestasjonen.

Omar Bakri Mohammed kom til Storbritannia i 1985 etter å ha blitt deportert fra Saudi-Arabia. Han grunnla den nå oppløste islamistgruppa al-Muhajiroun, og har gjentatte ganger blitt gransket av britiske myndigheter, særlig i etterkant av angrepene mot USA 11. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag