Gå til sidens hovedinnhold

Jaget på flukt av brutal milits

Befolkningen i Darfur-provinsen i Sudan flykter i tusentall til nabolandet Tchad. Regjeringsmilitsen i Sudan plyndrer og brenner ned landsbyene deres, opplyser FN.

Siden april i fjor har nærmere 100.000 mennesker flyktet over grensen til Tchad. Ytterligere flere hundre tusen mennesker har trolig måttet flykte fra hjemmene sine i Darfur, opplyste en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fredag.

- Sudanere som nylig er kommet til Tchad forteller om militsgrupper som tømmer, plyndrer og brenner hele landsbyer i Darfur, sier talsmann Ron Redmond.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt militsen, kjent som «Janjaweed», er væpnet og trent av regjeringen i Khartoum, noe de lokale myndighetene i Darfur hevder.

- Beskrivelsene vi har fått er at det er en arabisk milits, sier han bare.

Ber om hjelp
Representantene for Darfur i Sudans nasjonalforsamling har bedt om en internasjonal intervensjon i den kraftig eskalerende konflikten i området, skriver avisa Sudan Mirror. De hevder at regjeringen i Khartoum driver etnisk rensing i Darfur for å kunne opprettholde en arabisk majoritet der.

Sudans regjering avviser på det sterkeste at den støtter militsgruppene.

Flere, deriblant den prestisjetunge organisasjonen International Crisis Group, har tatt til orde for at fredsavtalen som Sudans regjering og opprørsbevegelsen SPLA er i ferd med å undertegne, også må inkludere en løsning for Darfur og andre marginaliserte områder

(NTB-AFP)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar