Jagland: - For lettvint av Devold

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Forsvarsminister Kristin Krohn Devolds forslag om norske soldater i en EU-styrke er lite gjennomtenkt, mener utenrikskomite-leder Thorbjørn Jagland.

20.09.04 16:39

Mandag foreslo forsvarsminister Kristin Krohn Devold at Norge bør avgi soldater til EUs nye kampenheter.

- Vi har mange nisjekapasiteter som EU vil være interessert i, sier Krohn Devold til NRK.

Lederen for Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland, er kritisk til utspillet.

- Regjeringens holdning til dette er ad hoc-preget fra sak til sak. Det er lite sammenheng, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Vi må få et grundig forslag til hva det er snakk om , og hva vi skal avgi styrker til. Det kan ikke Stortinget ta stilling til på grunnlag av en melding i Dagsnytt, fortsetter Jagland.

Ta på alvor
Han avviser ikke at Norge kan komme til å avgi soldater til EU, men etterlyser en klar analyse av de planlagte bidragene. Han peker på at Stortinget allerede har støttet opprettelsen av en EU-styrke på 60.000 soldater som skal settes inn i kriser.

- Regjeringen må prøve å håndtere spørsmålet med det alvor og den seriøsitet det krever. Da må det legges fram en analyse for Stortinget, sier Jagland.

Thorbjørn Jagland etterlyser en diskusjon om konsekvensene av EU-utvidelsen og den nye grunnloven for unionen. Han savner også en drøfting av forholdet mllom Nato og EU.

- Alle land i Europa tar nå denne gjennomgangen. Det eneste landet som ikke har gjort det, er Norge, sier han.

Må seile
Mandag gikk Senterparti-leder Åslaug Haga mot forslaget fra Kristin Krohn Devolds forslag. Fremskrittspartiet stiller seg avventede.

- Det er i alle fall uaktuelt å støtte et økt engasjement i EU-styrken før marinen igjen seiler for fullt langs norskekysten, sier Frps forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.