RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jagland ber for Arafat

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
Utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap) appellerer om at Yasser Arafat får medisinsk behandling i frihet. Etter planen skal de to møtes mandag.

- Hvis han dør nærmest i fangenskap, tror jeg det vil oppleves voldsomt ydmykende for palestinerne. Det ville være en veldig forsonende gest om han nå kunne få medisinsk behandling i frihet. Det vil skape tilsvarende ondt blod hvis det ikke skjer, sier Jagland til TV 2 Nettavisen.

Jagland har også tidligere bedt om at israelerne opphever Arafats husarrest, og mener forverringen av helsetilstanden til den palestinske presidenten gjør dette enda mer presserende.

Møte mandag
Arafats helsetilstand skal ha blitt sterkt forverret det siste døgnet. Den 75 år gamle presidenten skal ha mistet bevisstheten flere ganger.

Men Jagland fikk senest i dag beskjed om at hans avtale om å møte Arafat kommende mandag ikke er avlyst.

- Jeg fikk ikke vite noe nytt om hans helsetilstand, men det ble bekreftet at avtalen om et møte i Ramallah står ved lag. Om det blir et sykebesøk eller hva det blir, det vet jeg ikke, sier Jagland.

Aps utenrikspolitiske talsmann reiser til Midtøsten fredag morgen. Han skal møte sentrale ledere både på palestinsk og israelsk side, og snakke om betydningen av at det gjennomføres demokratiske valg på palestinsk nasjonalforsamling og president.

Frykter mer kaos
Jagland vil samtidig appellere til at det palestinske lederskapet får fungere i frihet.

- Ledelsen er så svekket at den ikke kan utøve sin rolle. I stedet er ulike radikale grupperinger, med støtte fra blant annet Iran, i ferd med å overta. De tilriver seg kontrollen, fordi de palestinske myndigheter er vingeklippet, sier han.

- Hvordan blir situasjonen hvis Arafat skulle dø i fangenskap nå?

- Det finnes mange gode palestinske ledere til å overta, men situasjonen er kaotisk fra før, og den vil nok bli verre, frykter Jagland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere