*Nettavisen* Nyheter.

Jakten på gjerningsmennene

Britiske etterforskere står foran et tidkrevende og møysommelig arbeid i jakten på de som star bak terroraksjonene i London torsdag.

08.07.05 10:49

Timevis med overvåkingsbilder å gjennomgå, tonnevis med vrakgods og bitte små spor etter eksplosiver, er politiets utfordring.

En massiv etterforskningsoperasjon er fredag i gang i London.

- Å lete etter potensielle bombere er som å lete etter nåler i en høystakk, sa innenriksminister Charles Clarke torsdag kveld.

Politiet har sagt at de ikke kan bekrefte autensiteten i meldingen som ble lagt ut på en islamistisk side tidligere torsdag, hvor «Den hemmelige organisasjonsgruppen Qaida Al-Jihad i Europa» hevder de står bak bombene. Fredag sier innenriksminister Clarke at myndighetene tar meldingen fra den påståtte al-Qaida-tilknyttede gruppen, som sier de står bak angrepet, svært alvorlig.

Britiske myndigheter utelukker imidlertid ikke at andre kan stå bak, og meldingens autensitet er fremdeles ikke bekreftet.

Kan være selvmordsangrep
De er heller ikke sikre på om det dreier seg om selvmordsangrep, men utelukker ikke at ett eller flere av angrepene kan ha vært gjennomført av selvmordsbombere.

Statsminister Tony Blair lovet torsdag en intens jakt på de som står bak London-bombene.

- Vi vil vise at våre verdier vil overleve deres verdier, sa Blair i en tv-sendt tale.

Britiske etterforskere trent i anti-terrorarbeid etter flere tiår med IRA-bomber er ved starten av en enorm oppgave i å finne gjerningsmennene som står bak bombene i London.

Men tiden er ikke på etterforskernes side.

Frykter nye angrep
En sikkerhetsekspert mener faren for flere angrep er overhengende etter torsdagens fire eksplosjoner i den britiske hovedstaden.

- Det er et intens vilje blant politiet til foreta raske arrestasjoner før flere angrep kan settes i verk, mener sikkerhetsanalytiker og tidligere anti-terroroffiser, Charles Shoebrigde til nyhetsbyrået AP.

Tre uker etter bombene smalt om bord i fire pendlertog i Madrid, fant politiet planer for nye angrep.

- De vil forsøke å utnytte den friheten de har igjen til å drepe på nytt, fordi det er sannsynlig at de etter hvert blir tatt, mener Shoebrigde.

Fredag advarer også innenriksminister Charles Clarke mot nye angrep. Clarke ber den britiske befolkningen være årvåkne.

Store mengder overvåkingsmateriale
Det er montert i alt 1800 kameraer på Londons stasjoner, og flere enn 6000 i metroen. Enkelte busser har også installert overvåkningskameraer. Bildene kan gi politiet verdifulle spor å¨gå på i jakten på de som står bak bombene.

Shoebrigde sier etterforskere vil være nødt til å gjennomgå tusenvis av timer med opptak i en møysommelig jakt etter spor.

Etterforskerne vil også gjennomgå mobilsamtaler foretatt i området i forkant ev eksplosjonene.

De vil sannsynlig også se nærmere på hvordan eksplosivene kan være anskaffet og hvordan de er fraktet - ved å snakke med mulige leverandører og andre som kan bidra med ledetråder.

Også tekniske bevis kan stå sentralt i jakten. Om noen av bombene ble utløst av en selvmordsbomber, vil det være kroppsdeler som kan undersøkes for mulige spor. Hvis ikke vil tekniske etterforskere lete etter DNA-profiler eller fingeravtrykk.

Annonsebilag