RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jakter med «agn» i Irak

Sist oppdatert:
Amerikanske skarpskyttere i Irak jakter antatte opprørere ved å legge ut ammunisjon og sprengstoff som «agn».

Det kommer fram i hemmeligstemplede dokumenter som den amerikanske avisa Washington Post har fått tilgang til.

Den kontroversielle praksisen innebærer at amerikanske soldater planter eksplosiver og ammunisjon, og venter på at irakere skal plukke dem opp. Skarpskyttere står klar, og dreper så «byttet» som kommer for å hente gjenstandene.

Hemmelig praksis
Bare et fåtall soldater skal kjenne til den kontroversielle praksisen. Den blir nå kjent gjennom hemmeligstemplede vitnemål i en rettssak mot soldater anklaget for å ha plantet bevis på drepte irakere. De anklagde soldatene skal ikke ha kjent til praksisen.

- «Baiting» (å bruke agn. red anm.) er å legge ned en gjenstand som vi vet at de vil bruke, med intensjon om å ta ut fienden, sier kaptein Matthew P. Didier, ifølge Washington Post.

Irakere som plukker opp gjenstandene kan, ifølge programmet, skytes fordi det er regnet som sannsynlig at våpnene ville bli brukt mot amerikanske soldater. Skarpskytterne i Irak har vært under sterkt press den siste tida på grunn av mange angrep mot amerikanske soldater.

Målskiver
Praksisen som nå er avslørt er svært kontroversielt. Det er store mengder våpen, ammunisjon og annet krigsmateriell i Irak. Eugene Fidell, president ved National Institute of Military Justice, sier det vil være problematisk å vurdere alle som plukker opp våpen fra gata som fiender.

- Da kan man like godt be hver iraker gå rundt med ei målskive på ryggen, sier han.

Det er ikke kjent hvor mange irakere som er skudd ved hjelp av «agn».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere