RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jakter på terrorbombenes «far»

FBI har oppdaget at alle terrorbomber av en viss størrelse er laget likt. Nå jakter en spesialenhet på den personen eller det nettverket som forsyner fire kontinenter med dødelige bilbomber.

Arbeidet har til nå vært hemmelig. Det var først i forrige uke at den amerikanske kongressen ble informert om arbeidet.

Terrorbombene som de siste fem årene har tatt menneskeliv på flere kontinenter er så like hverandre at amerikanske bombeeksperter tror at de er laget av en og samme person - eller at det finnes flere produsenter som jobber på nøyaktig samme måte.

Få har kunnskapen
Nå leter FBI etter bombeprodusenten eller det internasjonale terrornettverket som trolig står bak bombene mot amerikanere i Irak og bilbomber i Afrika og Asia.

Ifølge den amerikanske etterretningstjenesten burde det ikke være mange mennesker som har kunnskap om hvordan man fremstiller store bil- og lastebilbomber. Derfor er det viktig å identifisere bombeprodusenten som er ansvarlig for de mest dødelige bombeangrepene, skriver New York Times’ nettutgave ifølge nyhetsbyrået TT.

Databank med bombefakta
FBI har opprettet en egen enhet, Tedac, som har som oppgave å analysere terrorbombene. Deres opplysninger skal spres til etterretningsorganisasjoner i andre land i en felles kamp mot terror.

Tedac har bygget opp en databank med opplysninger om hvordan bombene er laget, av hvilke typer materialer og hvordan de utløses. I noen tilfeller har man også funnet fingeravtrykk og DNA.

- Vi benytter etterretningstjenesten for å sikre at vi ikke bare roter rundt i grøten, men har en mulighet til å forhindre disse hendelsene før de inntreffer, sa politikeren Christopher Cox til CNN søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere