RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SIKTET FOR FORSETTLIG DRAP: En 32 år gammel kvinne døde og 19 personer ble skadd da den siktede 20-åringen pløyde inn i en folkemengde med bilen sin.
SIKTET FOR FORSETTLIG DRAP: En 32 år gammel kvinne døde og 19 personer ble skadd da den siktede 20-åringen pløyde inn i en folkemengde med bilen sin. Foto: Foto: Scanpix/Pivat

James Alex Fields jr. (20) drapssiktet etter påkjørselen i Charlottesville

Sist oppdatert:
Charlottesvilles borgermester: Terrorangrep med bil som våpen.

OSLO (NTB, Nettavisen): 20 år gamle James Alex Fields jr. er pågrepet og siktet for forsettlig drap etter å ha kjørt inn i en folkemengde i Charlottesville. Heather Heyer (32) døde og 19 personer ble skadd i hendelsen lørdag.

Ofrene var en del av motdemonstrantene som hadde møtt opp i Charlottesville for å vise sin avsky med Unite the right-mønstringen av hvite nasjonalister og Alt-right-tilhengere.

I et intervju på NBC søndag kaller byens borgermester Mike Signer hendelsen for «et terrorangrep der en bil ble brukt som våpen».

Heather Heyer (bildet) ble drept da en bilfører kjørte inn i en folkemengde i sentrum av Charlottesville lørdag.

FBI skal etterforske hendelsen.

– Volden og dødsfallene i Charlottesville rammet rett i hjertet av amerikansk lov og rett, sier USAs justisminister Jeff Sessions.

– Når slike handlinger blir utført på grunn av rasefordommer og hat, går det mot våre kjerneverdier og kan ikke bli tolerert, la han til.

Det er 32 år gamle Heather Heyer som ble drept under demonstrasjonen, og hun hylles nå som en helt på Twitter:

Voldelige sammenstøt

Hundrevis av personer hadde samlet seg i universitetsbyen enten for å marsjere i eller demonstrere mot en «Unite the Right»-samling den høyrenasjonalistiske bloggeren Jason Kessler har invitert til i Charlottesville.

Kaoset kokte raskt over i det som antas å være den største gruppen hvite nasjonalister som har samlet seg på over et tiår. Såkalte «alt right»-aktivister, Ku Klux Klan-sympatisører og nynazister har havnet i flere voldelige sammenstøt med motdemonstranter som har dratt til Charlottesville for å kjempe mot den kontroversielle samlingen.

Det meldes blant annet at folk kommer med grove tilrop til hverandre, slår, kaster flasker, og i enkelte tilfeller sprayer med pepperspray.

USAs president Donald Trump fordømmer sammenstøtene der en kvinne omkom, men møter kritikk fra flere hold.

– Vi fordømmer på det sterkeste dette sjokkerende uttrykket for hat, fordommer og vold, fra flere sider, fra flere sider, sa Trump, som ikke ønsker å legge skylden på noen.

Helt sykt

– Når Trump gir tillatelse til at hat kan utvikle seg, så er det dette som skjer. Sykt, skriver Derrick Johnson, leder for borgerrettighetsorganisasjonen NAACP, på Twitter.

Organisasjonen beskylder også Trump for ikke å omtale høyreekstremistene som medlemmer av Ku Klux Klan, nynazistiske grupper og «alt right»-bevegelsen.

USAs president Donald Trump fordømmer sammenstøtene der en kvinne omkom, men møter kritikk fra flere hold.

– Når Trump gir tillatelse til at hat kan utvikle seg, så er det dette som skjer. Sykt, skriver Derrick Johnson, leder for borgerrettighetsorganisasjonen NAACP, på Twitter.

– Det har pågått i lang tid i vårt land. Ikke Donald Trump. Ikke Barack Obama. Det har pågått i lang, lang tid, sa han.

Fler har uttrykt sin sorg og sinne på Twitter:

- Dette var terrorisme

Flere høytstående politikere tok til orde for at det ikke finnes flere sider av saken, og at det dreier seg om et stadig større miljø med høyreekstremister og nynazister.

– President, vi må kalle ondskap med sitt navn. Dette var hvite nasjonalister, og dette var terrorisme, tvitret den republikanske Colorado-senatoren Cory Gardner.

Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus, var heller ikke spesielt fornøyd med Trumps uttalelser.

– Presidentens snakk om vold fra flere sider ignorerer den skammelige realiteten som er at vi har høyreekstremisme i landet vårt i dag, og han fortsetter å vise tendenser til en urovekkende selvtilfredshet med hvordan han håndterer slike hatefulle hendelser.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere