Janukovitsj i nye møter med opposisjonen

Foto: NTB Scanpix

Ukrainas president satt mandag kveld i nye møter med lederne for opposisjonen. Men en løsning på konflikten virker fortsatt å være langt unna.

28.01.14 12:31

Tidligere på mandagen sa de tre opposisjonslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahnibok at de er rede til å fortsette forhandlingene «til tross for et forsøk fra myndighetenes side på å avslutte forhandlingene og erklære unntakstilstand», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig varsler opposisjonslederne at tålmodigheten til demonstrantene i gatene kan ta slutt når som helst.

Janukovitsj har tidligere tilbudt opposisjonen postene som statsminister og visestatsminister, men dette forslaget ble avvist.

EU er svært bekymret for utviklingen i landet, og tirsdag reiser EUs utenrikssjef Catherine Ashton tilbake til Ukraina for å ha nye møter med både myndighetene og opposisjonen.

– Ikke enkelt

Førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo understreker at frontene gradvis har hardnet til på begge sider. Han peker på at presidenten hittil ikke har fulgt de rådene han har fått, blant annet fra Ukrainas tre tidligere presidenter, om å tre inn som en slags megler mellom regjeringen og opposisjonen.

– Det virker ikke som han ønsker å bekle rollen som mekler, sier Ukraina-kjenneren til NTB.

Flikke fremholder at radikaliseringen og politivolden nå har fått et slikt omfang at veien mot forsoning blir tung.

(Saken fortsetter under bildet.)

Foto: Ntb Scanpix

– Det vil kreve betydelig forhandlingsinnsats over lengre tid før man klarer å bygge ned motsetningene, forklarer han.

Opposisjonen krever at Janukovitsj går av, at presidentens makt innskrenkes ved en grunnlovsendring, og at pågrepne demonstranter løslates. De krever også at nasjonalforsamlingen skroter en omstridt lov som regulerer sivilsamfunnets virksomhet.

Krisemøte

Nettopp denne loven skal opp til behandling på tirsdagens krisemøte i Ukrainas nasjonalforsamling. Der skal også regjeringens sammensetning og skjebne diskuteres.

Helt siden demonstrasjonene startet i november i fjor etter at Janukovitsj sa nei til en bred samarbeidsavtale med EU, har de vært sentrert i hovedstaden Kiev. Men de siste dagene har det også vært protestaksjoner i en rekke andre byer, også i Janukovitsjs kjerneområder øst i landet.

Blant annet ble 37 mennesker pågrepet i Dnipropetrovsk, 30 i Zaporizjia og tolv i Tsjerkasij.

Demonstranter har også tatt kontroll over kontorene til omkring halvparten av Ukrainas guvernører. Det kan gjøre det langt vanskeligere for myndighetene å slå ned protestene med makt – om de skulle forsøke det.

Demonstrantene som hadde tatt seg inn i Ukrainas justisdepartement, fulgte mandag oppfordringen fra Klitsjko om å trekke seg ut av bygningen.

Alvorligste krise

Konflikten i Ukraina har også brakt EU og Russland på kollisjonskurs. Janukovitsj vraket før jul en avtale med EU til fordel for en hjelpepakke verdt 90 milliarder kroner fra Russland.

Mens russiske myndigheter har stått hardt på at ingen har rett til å blande seg inn i Ukrainas politiske konflikt, har EU bedt Janukovitsj om å ta mer hensyn til befolkningens ønsker og krav.

Janukovitsj hadde støtte fra Russland også i 2004, da han etter det oransje folkeopprøret måtte gi fra seg presidentmakten etter først å ha blitt utropt til vinner av valget.

Etter å ha blitt støtt ut i den politiske kulden etter dette valget, kom imidlertid Janukovitsj sterkt tilbake og vant valget i 2010. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.