*Nettavisen* Nyheter.

Japan kan få kvinnelig tronfølger

Foto: (Scanpix)

Siste skudd på stammen i verdens eldste dynasti, japanske prinsesse Aiko, fyller tre år onsdag. Samtidig sliter den japanske regjeringen med spørsmålet om de skal gå inn for kvinnelig arvefølge eller ikke.

01.12.04 10:27

Etter å ha vært gift i åtte år, ble kronprins Naruhito og kronprinsesse Masako for tre år siden endelig foreldre til en liten jente.

Lykken er imidlertid ikke komplett, fordi den japanske keiserfamilien ikke klarer å produsere mannlige arvinger til Krysantemumtronen.

«Bare» jenter
Ikke siden Naruhitos yngre bror, Akishino, ble født i 1965, har det blitt født gutter i familien.

Naruhito har bare datteren Aiko, mens broren har to døtre. Og det er ikke lenger særlig sannsynlig at verken kronprinsparet eller kronprinsens bror kommer til å få flere barn.

Den japanske arveloven slår fast at kun menn kan arve tronen, selv om dynastiet tidligere har opplevd regjerende keiserinner. Blir ikke loven endret, dør det japanske keiserdynastiet ut med Naruhito og hans bror, etter 2600 år på tronen.

Sensitivt spørsmål
Den japanske regjeringen arbeider ifølge avisen Mainichi med spørsmålet om å åpne for kvinnelig tronfølge, slik det har skjedd i en rekke andre monarkier. Planen er å sende et lovforslag til parlamentet i løpet av et par års tid, men spørsmålet er så sensitivt at en regjeringstalsmann avviser at arbeidet er påbegynt.

Hiroyuki Hosoda innrømmer imidlertid at enkelte politikere har startet diskusjonen om dette. Regjeringspartiet la i forrige måned fram et utkast til en revidert lov.

På besøk uten mor
Onsdag offentliggjorde det japanske hoffet ferske bilder av lille prinsesse Aiko, som leker i hagen med sine foreldre. Aiko besøkte sammen med sin far sine besteforeldre, keiser Akihito og keiserinne Michiko, på treårsdagen. Aikos mor var imidlertid ikke med, hun sørger etter at hun nylig mistet sin bestemor.

Kronprinsesse Masako, som fyller 41 år om en drøy uke, har vært fraværende fra offentlige oppgaver i over et år på grunn av stressrelaterte sykdommer. Mange mener at en av hovedårsakene til at kronprinsessen er syk, er presset på henne for å produsere en mannlig arving.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.