Japan kritiserer EUs Kina-politikk

Japans utenriksminister kritiserer EU for planene om å heve våpenboikotten av Kina, og mener at hevingen kan true stabiliteten i hele Øst-Asia.

20.01.05 08:39

- Japan er imot en heving av EUs våpenboikott mot Kina. Spørsmålet er ikke bare viktig for Japan, men for sikkerheten i hele Øst-Asia, konstaterte Japans utenriksminister Nobutaka Machimura etter et møte Storbritannias utenriksminister Jack Straw torsdag.

Temaet har blitt en het potet for EU i Asia. Irlands statsminister Bertie Ahern sa under sitt besøk I Beijing tidligere denne uken at våpenboikotten trolig vil bli hevet i løpet av første halvår men at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse på område, melder Reuters.

- Dette er ikke bare et spørsmål som gjelder forholdet mellom EU og Japan. Det vil også påvirke USAs interesser. Jeg mener at spørsmålet derfor bør utsettes til enighet er oppnådd mellom relevante stater, sa Nobutaka.

USA mener at boikotten skal bestå helt til Kinas regime har vist at landet ikke vil bruke våpen mot egen befolkning.

Japan er bekymret for Kinas styrking av sine militære styrker. I november tok en kinesisk ubåt seg inn i japansk farevann. Kina beklaget hendelsen, men Japan er likevel bekymret.

Kinas statsminister, Wen Jiabao, sa tidligere denne uken at han mener våpenboikotten er urettferdig, og at landet ikke har planer om store våpenkjøp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.