RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japan sikter mot månen

Japan leder månekappløpet, og har skutt opp en rakett med en månesonde for å utforske månen.

Dette er den første månesonden til Japan, og Kina, India og USA planlegger allerede lignende oppskytinger.

Raketten som bærer den tre tonn tunge Selene-sonden, som skal gå i bane rundt månen, ble skutt opp mot en blå himmel i Tanegashima rundt 100 mil fra Tokyo fredag formiddag, melder European Broadcast Union.

Romsonden skal skilles fra raketten rundt 45 minutter etter oppskytning, før den går rundt jorda to ganger og reiser 380.000 kilometer til månen.

- Den første oppskytingsmotoren virker normalt, sa romstasjonens kommentatorer under den direktesendte oppskytingen som ble vist på Japans romsenters hjemmeside.

Prestisjeprosjekt
Japans forskere har opplyst at det koster 475.2 millioner amerikanske dollar å skyte opp Selene (Selenological and Engineering Explorer). Det er den mest tekniske ekspedisjonen til månen siden det amerikanske Apollo-programmet for ti år siden.

Prosjektet, med tilnavnet Kaguya etter en måneprinsesse i et japansk eventyr, består av en hovedorbiter som går i bane og to babysatellitter utstyrt med 14 observasjonsinstrumenter. Instrumentene skal utforske terrenget på overflaten, tyngdekraften og andre ting på månens som kan gi et pekepinn om opprinnelsen og evolusjonen på månen.

Det japanske romutforsker-byrået (Jaxa) har uttalt at de håper de kan sende astronauter til månen i 2025, selv om Japan ennå ikke har hatt noen bemannet romferd.

Selene har også med seg et kamera som skal ta bilder av jorden som stiger opp bak månens horisont. Bildene vil så bli sendt tilbake til jorden. Selene skal gå rundt månen rundt et år inntil den går tom for brennstoff.

Utskytingen skjedde fire år etter den planlagte datoen på grunn av feil med rakettene og tekniske glipper.

Kommer etter

Samtidig følger USA, Kina og India etter med sine romplaner.

Kina har planer om å sende opp sin egen romorbiter kalt Chang’e, og å lande et ubemannet fartøy på månen i 2010. India planlegger nå sin første ubemannede ekspedisjon med til månen i 2008, og diskuterer er bemannet ekspedisjon i 2020. Samtidig planlegger USA å skyte ut en lignende romsonde som Selena neste år, 38 år etter at Neil Armstrong tok sine første skritt på månen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere