*Nettavisen* Nyheter.

Japan vil løse øy-krisen

Japan sender diplomater til Sør-Korea for å løse krangelen om en øygruppe.

Øygruppen er eiet av Sør-Korea, og Japan krever den som sin. Striden rundt øyene har ført til et betent forhold mellom de to landene den siste tiden.

Nå truer Japan med krig dersom det oppstår et sammenstøt mellom Sør-Koreas kystvaktskip og Japans overvåkings-og forskningsskip, som ligger i området rundt øyene.

Viseminister for utelandsaffærer, Shotaro Yachi og Kenichiro Sasae, leder av de Japanske utenriksministerets Asia-Oceania-kontoret, kom til Seol fredag, ifølge talsmenn ved Haenda-flyplassen, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi kan ikke forutse utfallet. Men vi vil holde samtalene rolig og sindige, slik at vi kan løse problemet ved hjelp av internasjonale lover, sier Yachi ifølge Kyodos nyhetsbyrå.

- Dropp navnene

Utenriksminister Taro Aso i Japan foreslo også en løsning på problemet. Dersom Sør-Korea dropper planene om å foreslå egne navn på havområdet mellom Japan og Sør-Korea, kan det bli en slutt på overvåkingen med skip.

Samtidig advarte Aso at enhver fysisk handling mot overvåkingsskipene vil bli sett på som et klart brudd på internasjonale lover.

Sør-Korea har i øyeblikket 20 kystvaktskip som beskytter de omstridte øyene.

Handler om kart
Forskningsskipene har i to dager ligget utenfor en havn på Japans vestkyst. Der vil de bli liggende mens de japanske diplomatene forsøker å løse den tilspissede konflikten.

Japan opprettholder at forskningsskipet, som ønsker å kartlegge området rundt øygruppen, som går under navnet Takeshima i Japan og Dokdo i South Korea er nødvendig for å mote Sør-Koreas arbeid med lage et fullstendig kart over havbunnen. Seol ønsker også å sette egne navn på undervannsformasjoner. De kaller havet for Øst-havet.

De Sør-Koreanske navneforslagene skal etter planen opp på et møte i Tyskland i juni.

Demonstrasjoner
Den omstride øygruppen ligger mellom Japan og Sør-Korea, og har vært under sør-koreansk kontroll siden 1953. Øyene omfatter til sammen 230.000 kvadratmeter, og mangler ferskvann. Men havet rundt er svært fiskerikt, ifølge BBC.

Japan har tidligere okkupert Korea, og koreanerne er svært følsomme overfor alt som lukter som konflikt mellom de to landene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.