*Nettavisen* Nyheter.

Japans regjering får en ny sjanse

Statsminister Junichiro Koizumis trepartikoalisjon beholder trolig regjeringsmakten etter valget i Japan søndag.

Men ifølge en valgdagsmåling kan Koizumis liberaldemokratisk parti (LDP) miste det rene flertallet og dermed bli helt avhengig av de to småpartiene i koalisjonen, melder NTB-Reuters-AFP.

Lavt frammøte
Frammøtet ved søndagens valg var lavere enn regjeringen hadde håpet, blant annet fordi været sviktet. Ni timer etter at valglokalene åpnet, hadde rundt 40 prosent av de 103 millioner stemmeberettigede funnet veien til stemmeurnene, noe som er litt lavere enn i tidligere valg.

Den første valgdagsmålingen som ble offentliggjort etter at stemmelokalene stengte klokken 12 norsk tid, tydet på at regjeringskoalisjonen ville få mellom 258 og 265 av de 480 plassene i Representantenes hus. LDP alene lå an til å få rundt 230 mandater mot 247 i dag.

Opposisjonen fram
Det største opposisjonspartiet, Japans demokratiske parti (JDP), lå an til å øke sine mandater fra 137 til rundt 190. Partileder Naoto Kan hadde som mål å få valgt inn 233 representanter og var skuffet da valgdagsmålingene ble offentliggjort, men hadde ikke gitt opp alt håp om å danne en ny koalisjon da de første valgdagsmålingene forelå.

Kan har under valgkampen framstått for velgerne som en noe utradisjonell japansk politiker og en mann av folket, og håpet at dette kunne snu velgeroppslutningen i hans egen favør. Han lovet å få bukt med arbeidsledigheten og redusere offentlig pengesløseri. Men mange av motstanderne hans karakteriserte ham som en populist.

Ba om tillit
Koizumis regjering kom til makten i april for to år siden, og regjeringspartiets eneste utfordring er kommet fra JDP.

Det var statsminister Junichiro Koizumi som ba om fornyet tillit fra velgerne, vel to og et halvt år etter at han overtok makten. Gjennom valget ba han om et klart mandat fra velgerne til å fortsette sin privatiseringspolitikk og kuttene i offentlige utgifter.

LDP har regjert Japan i koalisjon med Nye Komeito, som støttes av mange buddhistiske velgere, og det lille partiet De nykonservative

Økonomi, pensjonsreformer og atomtrusselen fra Nord-Korea var blant de viktigste spørsmålene velgerne skulle ta stilling til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag