*Nettavisen* Nyheter.

Japansk politiker: - Barnløse par er egoistiske

BEFOLKNINGSKRISE: I fjor ble det født 941.000 barn i Japan, noe som er det laveste tallet siden registreringen startet i 1899. Myndighetene har ambisiøse mål om å øke fødselsraten betraktelig de neste syv årene. Det langsiktige målet er å bevare befolkningstallet på rundt 100 millioner mennesker i 2060. Bildet er tatt fra det årlige Babygråt-sumo-arrangementet i Tokyo, hvor sumobrytere har til hensikt å få småbarn til å gråte. Foto: Toshifumi Kitamura (AFP)

Politikere langer ut mot japanere som velger bort familielivet.

28.06.18 09:05

Toshihiro Nikai er den siste i rekken av japanske politikere som kritiserer folk som velger bort barn. Dette skyldes den lave fødselsraten i landet og advarsler om at befolkningstallet vil falle dramatisk de neste tiårene.

- Under og etter krigen da folk levde på kanten av hungersnød, var det ingen som sa at det er bedre ikke å ha barn fordi det innebærer for mye bekymring, uttalte den høytstående politikeren Nikai under et møte i Tokyo på tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Toshihiro Nikai er en høytstående politiker i regjeringspartiet Det liberaldemokratiske parti. Foto: Det liberaldemokratiske parti

- Nå om dagen har noen folk en egoistisk tanke om at det er bedre ikke å få barn, sa Nikai, som er generalsekretær i regjeringspartiet Det liberaldemokratiske parti.

Statsminister Shinzo Abe har gitt løfter om å innføre tiltak som kan øke fødselsraten i landet, men har ikke klart å levere en politikk som gjør det enklere for japanere å kombinere arbeidslivet med familielivet.

Tidligere undersøkelser viser at 70 prosent av japanske foreldrene gjerne vil ha flere barn, men at økonomiske bekymringer, samt det å balansere arbeidslivet med familielivet, hindrer dem fra å velge store familier med mange barn, skriver The Guardian.

Abe har også gitt løfter om å få flere kvinner ut i arbeid, men regjeringen hans har ikke klart å levere nok barnepassplasser.

Ambisiøse mål

Japan er også berørt av en nedgang innen giftemål. Ferske tall viser at det årlige antallet for giftemål ligger på drøyt 600.000, som er det laveste tallet siden før andre verdenskrig, ifølge Associated Press.

Japanske myndigheter har satt seg ambisiøse mål om å øke fødselsraten. Per i dag ligger fødselsraten på 1,44 per kvinne i Japan. Målet er å øke fødselsraten til 1,8 innen utgangen av 2025, samt bevare befolkningstallet på rundt 100 millioner mennesker i 2060.

Nikai er ikke den første japanske politikeren som kritiserer folk som ikke vil ha barn. I mai måned gikk parlamentarikeren Kanji Kato ut og sa at «single kvinner ville bli en byrde for samfunnet».

- Barneoppdragelse er kvinnens ansvar

Andre politikere har fremmet gammeldagse holdninger om at barneoppdragelse er kvinnens ansvar. Politikeren Koichi Hagiuda fra regjeringspartiet Det liberaldemokratiske parti, antydet også at det å bli oppdratt av far kan svekke barnas utvikling.

- Vi snakker om kule ideer som kjønnslikestilling og menns engasjement i barneoppdragelse, men det er uønskede ideer for barn, uttalte han, ifølge Kyodo.

Laveste tallet noensinne

I fjor ble det født 941.000 barn i Japan, noe som er det laveste tallet siden registreringen startet i 1899, ifølge tall fra det japanske innenriksdepartementet, melder Financial Times.

Toppåret i Japan var under babyboomen etter andre verdenskrig, da det ble født om lag 2,7 millioner barn, skriver avisen.

I april måned var det registrert 15,53 millioner barn under 15 år i Japan, noe som er en nedgang på 170.000 fra året før, melder BBC.

Fødselsraten ligger nå på 1,44 per kvinne i Japan. I USA er tallet 1,82 og i Frankrike er det 1,96.

Fødselsraten i Japan har vært lav siden 1970-tallet. Dersom utviklingen fortsetter, innebærer det at befolkningstallet vil synke.

I Norge har det også vært en nedadgående utvikling.

«Det ble født 56.600 barn i 2017, 2300 færre enn året før. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang,» skriver Statistisk sentralbyrå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.