Japanske styrker inn i Irak

De første soldatene fra den japansk hovedstyrken til i Irak krysset grensen fra Kuwait søndag.

08.02.04 09:12

Det er Japans mest kontroversielle og risikable styrkeutplassering siden 2. verdenskrig.

Omkring 80 soldater ble sendt med en kolonne av lastebiler og pansrede kjøretøy inn i landet. De er de første av i alt 600 soldater som skal utplasseres i landet. De vil i første omgang opprette en leir utenfor den sørirakiske byen Samawa.

I Japan er det stor bekymring for sikkerheten til styrken, som skal hjelpe amerikanerne med gjenoppbyggingen av Irak. Dersom noen av soldatene blir drept kan det få store politiske konsekvenser for statsminister Junichiro Koizumi.

Japanske styrker har ikke avfyrt et skudd i kamp siden 1945 og utplasseringen i Irak har blitt kritisert for å bryte med Japans pasifistiske grunnlov. Men en egen forordning vedtatt i juli som gjorde det mulig å utplassere styrker utenfor "kampsoner". Det er imidlertid noe uklart hva som utgjør kampsoner i Irak, der amerikanske styrker og deres allierte nærmest daglig blir utsatt for angrep.

En forhåndsstyrke på 39 soldater ankom Irak allerede 19. januar. De slo seg ned i en nederlandsk leir for å begynne oppbyggingen av den japanske basen.

Resten av hovedkontingenten skal etter planen reise fra Japan senere i februar.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.