Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er Jesus og Supermann

Nå kan Italias rikeste få sparken.

Statsminister, landets rikeste og mediemogul.

Italias Silvio Berlusconi er sannsynligvis støvellandets mest kjente ansikt. Men i stedet for å samle landets folkevalgte ledelse i en tid med krise, har fokuset i stadig større grad blitt rettet mot Berlusconis sviktende evne til å lede landet.

De siste dagene har ryktene florert om at han kommer til å trekke seg, men selv har han avvist disse som grunnløse.

Det er imidlertid liten tvil om at den omstridte italienske statsministeren opplever store problemer innad i sitt eget parti. Landets finansminsiter Giulio Tremonti skal sågar ha sagt til Berlusconi at problemet til Europa og markedene, feil eller ei, er faktisk deg.

Berlusconi selv skal ikke være interessert i å trekke seg. I avisen Il Giornale, som eies av Silvios bror, skal det tirsdag komme frem at Berlusconi ikke vil trekke seg og han bruker bibelske proposjoner om det som nå skjer.

- Jeg vil se de som har sviktet meg i ansiktet, sier Berlusconi som mener avhopperne kan sammenlignes med Judas, ifølge Reuters.

Kan bli kroken på døren
Rundt klokken 15.00 skal det foregå en avstemning der det vil bli klart om Berlusconi fortsatt har majoriteten av parlamentet bak seg. Dette er noe han trenger nå som det skal vedtas nødvendige kutt og tiltak for å få orden på landets enorme gjeld.

Får han færre enn 316 stemmer av totalt 630 vil det kunne tvinge frem en avstemning om tilliten til Berlusconi. Selv om han så langt har overlevd et 50-talls slike avstemninger er situasjonen nå ekstraordinær, da flere i Silvios egne rekker skal ha meldt overgang til opposisjonen.

Resultatet kan dermed bli at Berlusconi vrakes.

- Den politiske og økonomiske situasjonen i Italia er ekstremt ustabil. Berlusconi, som mister støttespillere time for time, kan miste makten i Italia allerede i dag dersom det viser seg at han ikke får flertall i nasjonalforsamlingen ved en rutineavstemming om 2010-budsjettet, melder Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Han har alltid gitt vitsemakere og aviskommentatorer mye å drive med, men aldri har han klart å få så mye oppmerksomhet som han har gjort de siste månedene. Den som eventuelt overtar har ingen lett jobb i vente.

- Hva eller hvem som kommer etter Berlusconi er uvisst. Det som er sikkert er at de har en helt enorm oppryddingsjobb foran seg for å få økonomien og troverdigheten til politikerne på rett kjøl.

Rekordhøye renter
Tirsdag morgen er renten på italienske papirer med ti års løpetid på hele 6,71 prosent, noe som er det høyeste nivået siden euroen ble innført.

- Vi skal helt tilbake til 1995 for å finne tilsvarende nivå. Dette er alt fra positivt for Italia, som i 2012 skal refinansiere gjeld for en verdi av 300 milliarder euro, eller om lag en sjettedel av den totale gjelden, melder DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Det betyr at Italia som i år har 37 milliarder euro til forfall og månedlige forfall på rundt 20 milliarder euro neste år kan oppleve å få økte rentekostnader tilsvarende 1 prosent av BNP.

Og det er dramatisk

- Dette er rentenivåer som tidligere har presset Portugal, Irland og Hellas til å søke krisehjelp, melder Handelsbanken Capital Markets.

Rentene stiger til tross for at Den europeiske sentralbanken kjøper store mengder italienske statspapirer. En medvirkende årsak til dette skyldes at europeiske banker i løpet av relativt kort tid må styrke egenkapitalen sin, slik at de nå dumper risikofylte obligasjoner fra sine porteføljer og dermed bidrar til at rentene øker.

Italias gjeld regnes for å være så stor at den ikke kan bli dekket av de andre medlemslandene, noe som gjør at en kollaps for Italia kan være kroken på deler, om ikke hele eurosamarbeidet.

Les mer: Bankvarsko i hele Europa

Fornærmelser i kø
I løpet av sine tre regjeringer har Berlusconi kommet med en rekke krumspring for å skjerme seg selv fra juridisk granskning av korrupsjon, regnskapsjuks og skattesvik.

Han har også, i et av Europas viktigste land, brukt egne medier, han kontrollerer det aller meste av både privat og statlig TV, for å fremme seg selv og sin politikk.

I hele sitt offentlige liv har Berlusconi også kommet med kraftige og omstridte utspill.

Senest forrige uke meldte han at Italia er sterkere rustet enn Frankrike og Storbritannia, avviste at det er krise med at restaurantene og hotellene er fulle, samt at Italias problemer i markedene skyldes fordommer.

Flere ganger tidligere har han hevdet at kinesiske kommunister kokte barn for å lage gjødsel. Romano Prodi, som vant valget mot Berlusconi i 2006, hadde det kommunistiske partiet som en del av sin plattform.

Et tysk medlem av EU-parlamentet kalte han en nazistisk vakt i en konsentrasjonsleir.

Den finske presidenten Tarja Halonen mente Berlusconi at han kunne overbevise med sin playboy-sjarm.

Så vekket han harme hos store deler av landets feminine befolkning. Årsaken skyldes følgende kommentar han kom med på et TV-program rettet mot den tidligere ministeren Rosy Bindi.

«Du har alltid vært vakrere enn intelligent».

Heller ikke eurosonens mektigste leder, tyske Angela Merkel, skal ha sluppet unna Silvios skarpe tunge.

Henne skal han flere ganger ha omtalt som «Culona inchiavabile» i et telefonintervju i juli. Intervjuet ble tatt opp grunnet en etterforskning knyttet til utpressing mot Berlusconi.

Litt omskrevet betyr dette utrykket en person med en stor bakdel som man ikke kan ha sex med, noe som neppe er med på å bedre Italias allerede frynsete rykte hos tyskerne.

Seg selv, derimot, har han beskrevet som italiensk politikks svar på «Jesus» og som «Supermann».

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken