Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde

Tjostolv Moland bekrefter at han skrev tilståelsesbrevet.

- Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde.

Det leste sekretæren i ankesaken i Kongo opp fra det som er kjent som «tilståelsesbrevet» til Tjostolv Moland (28), melder VG Nett.

Dommeren spurte deretter Moland om han hadde skrevet brevet, noe nordmannen svarte bekreftende på. Joshua French reagerte på uttalelsen, men sa ikke noe.

- Overgrep
Dommeren sa så at tilståelsen er bra for Moland, og oppmuntret Moland til å reagerer mot sine forsvarere som fikk ham til å ikke snakke i den første rettsrunden, og som i denne rettsrunden har forsøkt å få ham til og spille syk.

Deretter reiste Joshua French seg for å snakke, og dommeren spurte hvordan han stiller seg til at Moland har innrømmet drapet.

- Mr. president, Mr. Moland er i en mental tilstand hvor han ikke er tilregnelig. Dette er et overgrep mot ham, svarte French, og avviser at Moland drepte sjåføren.

Løp
Deretter fortalte French på oppfordring fra dommerpanelet hva som skjedde drapsdagen.

Han og Moland forlot bilen for å tisse, da de hørte det han tror var et pistolskudd, og deretter et skudd til. Så løp de to nordmennene vekk fra bilen.

- Jeg bestemte meg for å løpe nedover veien for å få så mye distanse mellom meg og bilen som overhodet mulig, sa French til dommerne. French forteller også at han slåss med et av vitnene i saken, da han var på vei vekk.

Han fortsetter forklaringen med å si at Moland ropte han tilbake, og at han da så kroppen til sjåføren ligge ved siden av bilen. De to hoppet deretter inn i bilen, og kjørte av sted med French som sjåfør, forklarte han selv.

Hadde våpen
Deretter spurte dommeren French om hvor mye penger de to hadde, og French svarte 1100 dollar. Deretter spurte dommeren om de hadde med seg våpen.

- Moland tok med en hagle fra Uganda. Han hadde spurt om det var lovlig å ha sivilt våpen i Kongo. Han fikk som svar at det var ikke noe register på dette, og tok det med, sa French.

French fortsatte forklaringen med å si at fem mennesker uken før hadde blitt drept på den veistrekningen de skulle kjøre, og derfor hadde med våpen. Han avviser at han selv hadde med våpen.

Dommeren spurte så om blodbildet av Moland, og French bekreftet at han tok det mens Moland vasket bilen. French fortalte også at han trodde vitnet han slåss med, var Kasimo, en av to som har status som informanter i retten.

Retten heves klokken 15 norsk tid, og ankesaken fortsetter onsdag.

Møttes lørdag
Da ankesaken mot de to drapsdømte nordmennene i Kisangani i Kongo fortsatte tirsdag, to uker etter at saken ble utsatt i påvente av at Tjostolv Moland (28) skulle få nødvendig legehjelp, var det de såkalte «tilståelsesbrevene» som fikk mest oppmerksomhet.

Både militærlegen som besøkte Moland sammen med enka til den drepte sjåføren Abedi Kasongo, moren og onkelen til avdøde forklarte seg om møtet, som fant sted på sykehuset der Moland har vært innlagt de siste ukene, lørdag.

- Ba om tilgivelse
- Vi spurte hvem som drepte, fortalte moren, da hun ble spurt av dommeren om møtet mellom drapstiltalte Tjostolv Moland og sjåførens familie.

- Han sa at det var han som skjøt han og deretter dro han ut av bilen, fortsetter moren, som begynte å gråte under sin forklaring.

Moland begynte selv å gråte mens moren forklarte seg, og den sivile parten ba retten merke seg dette.

Moren fortalte også at de møtte nordmannen på sykehuset og at han knelte ned foran dem og ba om tilgivelse og sa at han skulle forsørge dem så lenge de lever. Hun sier også at familien har tilgitt nordmannen.

Da dommeren spurte Moland tidligere på dagen om han hadde begått drapet, svarte Moland at han vil bli dømt av Gud.

- Treffer meg ikke
Moland har tidligere tirsdag forklart retten at han inviterte familien til den drepte, men under sin forklaring sa nordmannen at tolken gjorde en dårlig jobb, og at han derfor ikke vil forklare seg mer. Statsadvokaten bekreftet at tolken ikke var særlig bra.

- Dere kan ikke henrette meg, kuler kan ikke treffe meg. Bare la meg sette meg ned, og hold kjeft. I morgen er Rhodesias frigjøringsdag, sa Moland og forlot mikrofonen, skriver VG.

Under rettsdagen blir medisinbruken diskutert flere ganger, og hvorvidt den har påvirket Molands mentale helse eller ikke.

Atskilte
- Jeg har ikke sett ham på to uker, så jeg vet rett og slett ikke hvordan det står til med ham, fortalte Joshua French (27) VG Nett før retten ble satt tirsdag.

- Jeg har savnet ham.

Klokken 10.20 var begge på plass i rettslokalet, etter at Moland ble hentet fra sykehuset han har vært på de siste ukene.

Torturert
Dommeren startet rettsdagen med å spørre de to når de er født og hvor. Deretter presenterte de forskjellige advokatene seg.

Dommeren spurte så Moland om han følte seg bra.

- Nei. Jeg har blitt torturert av politiet og dopet, svarer Moland, og sa at han har kutt på armer og bein og merker etter sprøyter, og at han har blitt avhørt av militæret i ruset tilstand.

Han sa videre at han ikke har en historie med psykiske problemer, og at tilstanden hans skylder mangel på malariamedisin og at han har vært dopet ned og har hatt abstinenser.

Avviser tilståelse
Nordmennenes advokat, Marius Dietrichson, har reagert sterkt på brevene og kalt det et overgrep. Dietrichson har ennå ikke fått lov å besøke Moland på sykehuset, angivelig fordi retten mener han da vil forsøke å hindre den drapsdømte nordmannen fra å fortelle sannheten.

- Selv ikke etter møtet med enken får Moland treffe sin advokat. Årsaken skal være at de mener Moland har lyst til å si noe som forsvarerne får ham til å holde igjen. Moland er ikke til stede, og på grunnlag av det jeg har sett av det han har skrevet blir jeg ikke overrasket dersom han i neste uke tilstår at han har spionert for staten Norge, til VG Nett.

Advokaten kaller møtet mellom Moland og enken regissert, og han avviser at Moland har kommet med noen tilståelse.

Dommer Pascal Moliba har sagt brevene vil legges fram som bevis i retten i dag.

Psykoser
Det er to uker siden retten sist var samlet i ankesaken. Da ankom French alene til rettslokalet, ettersom Moland var i en slik tilstand at han ikke kunne møte.

Han hadde da vært innlagt på sykehuset i Kisangani i en uke med psykoser, trolig grunnet malariasykdom og den medisinske behandlingen. Retten ble da hevet i påvente av at spesialisthjelp fra Kinshasa skulle ankomme byen, for å bistå i behandlingen av Moland. Han har vært på sykehuset siden, men uten tilsyn fra spesialister.

Årsaken til at saken fortsetter tirsdag skal være at dommeren selv mener at Moland er frisk nok til å stille.

De to er dømt til døden fem ganger, blant annet for drap, drapsforsøk og spionasje. De ble pågrepet i mai, og har siden sittet i fengsel, avbrutt av Molands sykehusopphold.

Reklame

Her kan du levere Lotto