Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har ikke sett bin Laden

Taliban-leder sier at han ikke sett Osama bin Laden på årevis.

Taliban-leder mulla Omar sier at han ikke truffet Al-Qaida-leder Osama bin Laden siden slutten av desember 2001, da amerikanske styrker fjernet Taliban fra makten i Afghanistan.

- Nei, jeg har ikke sett ham og har ikke prøvd å gjøre det heller. Men jeg ber til Gud om at han er trygg og ved god helse, sier mulla Omar til Reuters via sin talsmann dr. Mohammed Hanif.

Siste lydopptak fra bin Laden dukket opp midtveis i 2006, mens siste video-opptak kom i slutten av 2004.

I de siste to årene har kun al-Qaidas nestleder Ayman Al-Zawahri vist seg på video. Al-Zawahri har opptrådt flere ganger.

Er han død?
Nå går spekulasjonene om hva som skjer med bin Laden. En fransk avis hevdet i september i fjor at saudiarabisk etterretning er overbevist om at Osama bin Laden er død.

Avisa L'est Republicain viste til en hemmeligstemplet rapport fra fransk etterretning som 21. september ble oversendt Frankrikes president Jacques Chirac og statsminister Dominique de Villepin.

Men en kilde i det saudiarabiske innenriksdepartementet avviste overfor Nettavisen at han har hørt noe om saken.

- Departementet har ikke fått noe informasjon om dette fra etterretningstjenesten i Saudi-Arabia, sa Mansour Al-turki, talsmann for innenriksdepartementet til Nettavisen.

Bin Ladens mor, Alya Ghanem, sa til Nettavisen i september - via Osama bin Ladens barndomsvenn Khaled Batrafi - at sønnen er i live.

- Jeg er sikker på at han lever. Hvis han var død, ville al-Qaida-medlemmer eller sympatisører varsle oss ved å ringe eller publisere det på nettsider de driver, sa Alya Ghanem til Nettavisen.

Les også:Min sønn er ikke ond

Les også:Bin Laden lever

Tora Bora
I Tora Bora-fjellet i Afghanistan ledet CIA-tjenestemenn den første og eneste klappjakt på Bin Laden i desember 2001. Over 200 ble drept. Tora Bora var bin Ladens gjemmested. Hulene ble opprinnelig brukt av mujahedin, da de kjempet mot Sovjetunionen på 80-tallet.

Så ble Tora Bora tatt i bruk av Osama bin Laden i desember 2001, mens USA jaktet på ham etter terrorangrepet mot New York og Washington. USA bombet Tora Bora mange ganger og det har vært harde kamper mellom al-Qaida og utenlandske styrker.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene