Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg var Fossmos slave

- Helges ord var min lov. Av nåde fikk jeg være hans slave, sa barnepiken Sara Svensson da hun forklarte seg i ankesaken etter Knutby-drapet.

- Nå innser jeg mer og mer hvor sykt det var, fortsatte den 27 år gamle kvinnen i Svea Hovrätt i Stockholm.

I tingretten måtte hennes tidligere elsker og religiøse overhode, Helge Fossmo, forlate rettssalen da hun forklarte seg om drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøket på naboen Daniel Linde i Knutby den 10. januar i år.

I hovrätten ble pastoren sittende på sin plass da kvinnen startet på sin tre dager lange forklaring.

- Skrekkelige minner
Store deler av Svenssons forklaring kretset rundt hvordan hun gjennom å bli utsatt for et "overmenneskelig press", ble drevet til å skyte Fossmos 23 år gamle kone og den 30 år gamle naboen.

- Det er skrekkelige minner. Jo mer jeg forstår, desto mer ufattelig er det. Jeg levde i et forvridd virkelighetsbilde, men jeg elsket og stolte på Helge, sa Svensson.

Hun satte retten inn i forholdet mellom henne og den karismatiske pastoren i Filadelfiamenigheten i Knutby. Til å begynne med følte hun seg elsket og håpet at de to en dag skulle gifte seg. Forholdet deres var en lydighetshandling overfor Gud og for pastorens tilfelle hadde Gud gjort et unntak for ekteskapsbrudd.

- Helge var spesiell og Gud hadde egne regler for ham, sa barnepiken.

Skulle ha sex
Etter hvert mistet imidlertid Fossmo interessen for henne og brøt ned selvtilliten hennes totalt.

- Jeg ble fristerinnen, nærmest et djevelens verktøy. Hele tilværelsen var sprø. Og tross at Helge mente jeg var et motbydelig menneske skulle jeg likevel være der og ha et seksuelt forhold med ham. Jeg var hans slave dag og natt, fortalte Svensson.

Allerede i 2001 skal pastoren ha stilt Svensson et spørsmål om hun kunne tenke seg å drepe et menneske. Hun syntes det var rart, men la til at hun i dag forstår at Fossmo tenkte langt fram den gang.

SMS-meldinger
Sentralt i den første rettssaken sto 13 slettede SMS-meldinger som det norske datafirmaet Ibas greide å gjenskape fra Sara Svenssons mobiltelefon. Det ble avslørt at alle de anonyme meldingene var sendt Svensson fra Helge Fossmo.

I alle tekstmeldingene oppfattet kvinnen den samme beskjeden om å skyte de to ofrene.

- Jeg var innestengt i et hjørne. Jeg er ingen drapskvinne, men jeg fikk det klart for meg at dette var min eneste vei tilbake til Gud, forklarte hun i lagmannsretten.

- Forsøkte å ta alt
Daniel Linde, naboen som ble skutt i ansiktet av Sara Svensson og overlevde mirakuløst, vitnet først på ankesakens andre dag. Han framsto som bitter overfor Helge Fossmo og hans dobbeltliv i menigheten. Det var med Lindes kone, Anette, at Helge Fossmo etablerte et nytt kjærlighetsforhold etter at han gikk lei Sara Svensson.

- Helge forsøkte å ta alt, inkludert mitt liv, sa Linde i sin forklaring.

I kjølvannet av de dramatiske opplevelsene sa 30-åringen at han føler seg lurt, narret og bedratt.

- Han kalte seg pastor, men det var det siste han var, konstaterte han. Svea Hovrätt fortsetter forhandlingene i ankesaken torsdag. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar