RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jemen-frilanser ba om sikkerhetsråd før han ble pågrepet

LIDAL: Arkivbilde av journalisten Raymond Lidal som sitter fengslet i Jemen. Lidal har oppholdt seg i Jemen på studentvisum og ble arrestert da han fotograferte Saudi-Arabias bombing av Jemen den 29. mars i år. Det er ikke kjent hvor 28-åringen blir holdt.
LIDAL: Arkivbilde av journalisten Raymond Lidal som sitter fengslet i Jemen. Lidal har oppholdt seg i Jemen på studentvisum og ble arrestert da han fotograferte Saudi-Arabias bombing av Jemen den 29. mars i år. Det er ikke kjent hvor 28-åringen blir holdt. Foto: Nrk (NTB scanpix)
Frilansjournalist Raymond Lidal sendte ut en bekymret Facebook-melding da bombeangrepet mot Sana i Jemen startet.

Sana (NTB-Steinar Rostad Breivik): Lidal ble pågrepet av Houthi-militsen i Jemens hovedstad Sana den 29. mars.

I meldingen som ble skrevet før pågripelsen, og som er gjengitt av VG og CNN, spør Lidal om tips til hvordan han skal holde seg trygg i Jemens hovedstad.

– Jeg har absolutt ingen forståelse/erfaring med noe som helst som har noe med krig å gjøre. Jeg har ikke engang hatt førstegangstjeneste, skrev 28-åringen.

Jobbet for NRK

Lidal oppholdt seg i Jemen med studentvisum, samtidig som han jobbet som frilansjournalist. I dagene før han ble pågrepet leverte han flere bidrag til NRKs sendinger.

– Vi kjenner ikke det konkrete innholdet i meldingen. Men selv om det var en rask forverring av forholdene i Sana hadde vi kontakt med ham og ba ham om å være varsom. Vi har heller ikke sendt ham ut på reportasjer, han har rapportert fra der han bor, sier NRK-redaktør Per Arne Kalbakk til VG.

Han mener Lidal ikke jobbet for NRK da han ble arrestert, og at de derfor ikke har ansvar for ham.

SANA: Jemens hovedstad Sana, som kontrolleres av Houthi-militsen, ble også lørdag bombet av den saudiledede koalisjonen. Frilansjournalisten Raymond Lidal sitter fengslet i byen, angivelig fordi militsen mistenker ham for «spionasje».

– Siden vi ikke hadde noen avtale med ham, hadde vi ikke et formelt arbeidsgiveransvar. Men vi har et moralsk ansvar, og vi gjør det vi kan for å hjelpe i situasjonen, sier NRK-redaktøren.

Snakket med familien

Lidals familie bekrefter overfor NRK at de hadde kontakt med 28-åringen sist torsdag. De ønsker ikke å gå ut med innholdet i samtalene, men etter det statskanalen erfarer har Lidal det etter forholdene greit.

Det er ikke kjent hvor 28-åringen blir holdt.

Utenriksdepartementet har tidligere sagt at de følger opp saken gjennom ambassaden i Riyadh, og at de er i kontakt med både myndighetene i Jemen og de pårørende.

– Vi jobber fortsatt med saken, men har ingen nye opplysninger, sier pressevakt Kristin Enstad i UD til NTB lørdag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere