*Nettavisen* Nyheter.

Jemens tidligere president avviser militsen

Jemens tidligere president Abedrabbo Mansour Hadi avviser Houthi-militsen som forsøker å sikre seg medkontroll i styret av landet.

– Fullstendig ulovlig, sier Hadi i en ny uttalelse lørdag, der han har signert som president til tross for at han tidligere har sagt han går av.

– Alt som er gjort av avtaler og bestemmelser etter 21. september er annullert. Verdenssamfunnet må avvise militsens kupp, sier ham.

Styrker fra Huiti-militsen har etter september sikret seg stadig mer kontroll over Jemens hovedstad, Sana.

Ble presset

En kilde ved presidentkontoret skal ha forklart at presidenten ble presset til å si han gikk av i forrige måned.

Fredag ble det opplyst at de stridende partene i Jemen har gått med på å la et overgangsråd styre landet ut av den politiske krisen, opplyser FN-mekler Jamal Benomar.

Dette rådet har som oppgave å gjenspeile synspunktene til grupper som ikke tidligere har vært representert i nasjonalforsamlingen, deriblant kvinner, ungdommer og representanter fra tidligere uavhengige Sør-Jemen. Det er dog uklart hvor lang overgangsperioden vil vare.

Hjembyen Aden

Det er imidlertid uklart om det er denne avtalen den tidligere president Abedrabbo Mansour Hadi viser til når han lørdag oppfordrer til at det dannes en nasjonal komité. Denne komiteen skal lage en ny grunnlov som gir grunnlag for å danne et delstatssystem i republikken.

Han foreslår at møtene skjer i Aden, som er hans hjemby, eller i provinsen Taez, inntil alle væpnede styrker er ute av hovedstaden og Sana igjen er et sikkert sted for alle jemenitter.

Den tidligere presidenten ankom hjembyen Aden tidligere lørdag etter at han fikk slippe ut av presidentboligen i Sana for første gang siden han ble satt i husarrest i januar. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.