RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens med spark til Putin

Statsminister Jens Stoiltenberg avsluttet Russlandsmaratonet med et spark til sitt vertskap.

Statsminister Jens Stoltenberg avsluttet søndag ettermiddag sitt fem dager lange besøk i Russland med et lite spark til sitt vertskap.

I en tale på St.Petersburg Økonomiske forum søndag la Stoltenberg uvanlig stor vekt på menneskerettigheter. Han sa at statene i øst må respektere demokrati og menneskerettigheter i større grad for at de skal kunne bli stabile samarbeidspartnere med Vesten.

- Dette er ikke vestlige verdier, men allmenne verdier, sa Stoltenberg, med klar adresse til blant andre Russlands president Vladimir Putin og Kazakhstans president Nursultan Nazarbajev, som satt i salen.

Stoltenberg satte søndag ettermiddag beina på norsk jord igjen, etter et fem dager langt Russlandsmaraton. Statsministeren har besøkt Murmansk, Moskva og nå sist St.Petersburg, som denne helgen er åsted for St. Petersburg Internasjonale økonomiske forum.

Inntil søndag hadde Stoltenberg holdt en lav profil på menneskerettighetsspørsmål i samtalene med Putin og statsminister Mikhail Fradkov. I en oppsummering til pressen før han dro fra St.Petersburg, sa Stoltenberg at han var aller mest fornøyd med å ha oppnådd en grenseavtale med Russland om den omstridte ytre del av Varangerfjorden. Avtalen omfatter et 70 kilometer langt havområde, og kan være sentralt i arbeidet med å få til en delelinjeavtale for hele Barentshavet.

- Det å ha en avklart grense er helt grunnleggende for to naboland, sa Stoltenberg.

Statsministeren sier han håper heretter å ha hyppigere møter med Russlands politiske ledelse, og lørdag inviterte han president Putin til Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere