Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens Stoltenberg: - NATO stiller seg bak Tyrkia

- Dette er en alvorlig situasjon. Vi maner til ro og deskalering i denne saken, sier Jens Stoltenberg.
- Dette er en alvorlig situasjon. Vi maner til ro og deskalering i denne saken, sier Jens Stoltenberg. Foto: Marko Djurica (Reuters)
Sist oppdatert:
- Vi maner til ro og nedtrapping sier NATOs generalsekretær.

- Det er viktig å respektere grensene til NATO. Vi stiller oss bak Tyrkia, sier NATOs genrealsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse etter hastemøtet.

Stoltenberg sier han mener flyet var over tyrkisk territorium da det ble skutt ned.

- Dette er en alvorlig situasjon. Vi maner til ro og nedtrapping i denne saken, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyrkiske myndigheter bekrefter at de har skutt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russlands forsvarsdepartement benekter at flyet var inne over Tyrkia.


Bekrefter at flyger ble drept

Nedskytingen skjedde tirsdag formiddag. Ifølge tyrkiske myndigheter nærmet to russiske fly seg grensa, og det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned av to tyrkiske F16-fly på patrulje

Det russiske militæret bekrefter at en flyger er drept etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly tirsdag.

En soldat ble dessuten drept under en leteaksjon etter det nedskutte flyet, ifølge militæret.

– En søk- og redningsaksjon for å evakuere de russiske pilotene fra krasjstedet ble utført med hjelp av to Mi-8-helikoptre, sier militærets talsmann, general Sergej Rudskoj i en uttalelse.

– Under operasjonen ble en av helikoptrene ødelagt av artilleri og måtte lande. En soldat ble drept, sier han.

Russlands forsvarsdepartement avviser at flyet befant seg i tyrkisk luftrom, og sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge tyrkiske myndigheter ble de russiske flyene advart ti ganger før det ble åpnet ild, men advarslene ble ignorert, noe det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon senere tirsdag har bekreftet.


- Kan bli dramatisk

– En ekstremt skummel og farlig situasjon, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

Tyrkias nedskyting av et russisk jagerfly kan bety en dramatisk omdreining av krigen i Syria, frykter Wilhelmsen.

– Dette er dramatisk. Det er nettopp noe som dette man har vært veldig, veldig redd for, sier Wilhelmsen til NTB.

Hun peker på at det lenge har vært frykt for at borgerkrigen i Syria skulle utvikle seg til en stedfortrederkrig mellom Russland og Vesten på grunn av uenighet om president Bashar al-Assad.

Krisemøte

NATO innkalte til hastemøte etter hendelsen.

Fakta: Fakta om Tyrkias nedskytning av et russisk fly

Klikk for å åpne faktaboksen
  • Tyrkia skjøt tirsdag formiddag ned et russisk kamfly ved grensen mellom Syria og Tyrkia.
  • Det russiske forsvarsdepartementet melder at det dreier seg om et russiskprodusert fly av typen Su-24.
  • Ifølge Tyrkia krenket flyet landets luftrom. Flyet skal ha blitt advart ti ganger i løpet av fem minutter. Flyet ignorerte advarslene og ble skutt ned.
  • Russerne avviser dette. Nyhetsbyrået Ria skriver at flyet ikke var i tyrkisk luftrom, men i 6.000 meters høyde i syrisk luftrom, ifølge russiske myndigheter.
  • Russland sier også at flyet ble skutt ned fra bakken, mens det ifølge tyrkerne ble skutt ned av et tyrkisk F-16-fly, som patruljerte grensen.
  • De to russiske pilotenes skjebne er fortsatt uklar. Det meldes om at flygerne skal ha skutt seg ut med fallskjerm. En syrisk opprørsgruppe har sendt en video til nyhetsbyrået Reuters. Videoen skal vise en russisk flyger som ligger urørlig på bakken og skal være død.

(Kilde: Ritzau) (©NTB)

De 28 medlemslandenes NATO-ambassadører møttes til ekstraordinært møte tirsdag klokka 17 i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er blitt skutt ned av et NATO-medlemsland siden 1950-tallet, og Russlands president Vladimir Putin sier saken kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

– Det er som å bli dolket i ryggen, sa Putin til pressen i Sotsji, hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah.

Frykt

Julie Wilhelmsen sier det i hele høst har vært en frykt for at Russlands engasjement i Syria ville føre til en stedfortrederkrig, men at dette endret seg etter terroren i Paris og nedskytingen av det russiske flyet i Sinai. Etter disse hendelsene så man begynnelsen på et slags samarbeid for å nedkjempe IS i Syria.

– Men en så dramatisk hendelse som at et NATO-medlem skyter ned et russisk kampfly, bringer tilbake spørsmålet om stedfortrederkrig. Faren er at Russland og NATO nå vil bruke energien sin til å bekjempe hverandre. Partene har vært i dyp konflikt siden annekteringen av Krim, påpeker hun.

Pilot død?

Det russiske flyet styrtet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia i Syria. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven med russisk luftstøtte og bombing i dette området, der både turkmenerne, moderate opprørere og Nusrafronten opererer.

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, men en av dem er død, framgår det av en video som er sendt til Reuters fra den turkmenske opprørsgruppa som opererer i området.

Den andre piloten skal være tatt til fange av turkmenerne.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyste tirsdag et planlagt besøk til Tyrkia og advarte russere mot å reise til Tyrkia etter hendelsen.

Siden Russland trappet opp sitt engasjement i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensa.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere