*Nettavisen* Nyheter.

Jenteboom i kongehusene

Kronprinsparets nyfødte datter føyer seg inn i en trend med jentefødsler i de europeiske kongehusene. Både Belgia og Nederland kan med tiden få regjerende dronninger. Og svenskene har allerede sin kronprinsesse.

22.01.04 09:15

Med grunnlovsendringen i 1990 har Norge kvinnelig arverett, selv om kronprins Haakon fortsatt går foran sin søster. De fleste andre europeiske monarkiene har også innført kvinnelig arverett, selv om noen land – som Danmark og Storbritannia – fortsatt har en bestemmelse om at gutter går foran jenter.

I kronprins Haakons generasjon er det bare en kvinnelig tronfølger, svenske kronprinsesse Victoria. I den neste generasjonen ligger det imidlertid an til minst tre regjerende dronninger, i Norge, Belgia og Nederland.

Det belgiske kronprinsparet, Philippe og Mathilde, har en liten datter som heter Elisabeth (2), mens Nederlands kronprinspar, Willem-Alexander og Maxima, ble foreldre til lille Catherina-Amalia like før jul.

Og flere kan det bli – når både danske kronprins Frederik og spanske kronprins Felipe gifter seg i mai, og etter hvert sikkert vil stifte familie.

I Storbritannia er siste tilskudd til dronning Elizabeths barnebarn også en jente, prins Edwards datter, lady Louise Windsor, som ble født i november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.