RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jeremy Corbyn valgt som ny Labour-leder - nå venter store utfordringer


Nyvalgt partileder Jeremy Corbyn vil etter alt å dømme bevege Labour til venstre.
Nyvalgt partileder Jeremy Corbyn vil etter alt å dømme bevege Labour til venstre. Foto: Stefan Wermuth
Venstrekandidaten Jeremy Corbyn er med overveldende flertall valg til ny leder av det britiske Labour-partiet, til tross for advarslene fra en rekke tidligere partitopper.

66 år gamle Corbyn fikk stående applaus da resultatet av ledervalget ble kunngjort i London lørdag.

I takketalen langet den nyvalgte lederen ut mot så vel britisk presse som landets konservative regjering.

– Toryene har brukt finanskrisen til å legge en enorm byrde på de fattige i dette landet. Vi trenger en økonomisk strategi som forbedrer levekårene for alle og som får økonomien på rett kjøl, sa Corbyn, som takket for den overveldende støtten.

– Det viser at vår bevegelse er samlet, lidenskapelig, demokratisk, mangfoldig og forente i vår søken etter et bedre samfunn for alle, sa Corbyn.

Blair advarte
Corbyn, som var relativt ukjent for bare noen måneder siden, har engasjert mange og skaffet seg støtte fra flere fagforeninger.

Han har lang fartstid i det britiske parlamentet, men ingen erfaring fra regjeringsapparatet. Hans viktigste kampsak er mer statlig eierskap, og han har gått hardt ut mot regjeringens kuttpolitikk.

Advarslene mot å velge 66-åringen til ny partileder har imidlertid vært mange fra Labours mer etablerte politikere. Blant dem som var tidlig ute og advarte var Tony Blair, som har vunnet tre valg for Labour.

– Dersom du stemmer med hjertet og velger Corbyn, ta en hjertetransplantasjon, sa Blair.

Flertall av stemmene
Corbyn ble hjulpet fram av endringer i partiets valgsystem, der alle som betalte 3 pund (snaut 40 kroner) på nettet og registrerte seg som Labour-velger, kunne være med og stemme fram den neste partilederen.

Corbyn fikk 59,5 prosent av stemmene. De andre kandidatene Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall fikk henholdsvis 19, 17 og 4,5 prosent av stemmene.

Tom Watson er valgt til ny nestleder i partiet.

Store utfordringer
– Det er litt uventet at han skulle få et så overveldende flertall. Det viser en stor bevegelse i Labour som vil dreie partiet mot venstre, og som vil ha en klarere politisk profil, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

– Valget kan være bra som indremedisin. Men valgmessig er det en katastrofe. Partiet vil ikke ha mulighet til å vinne valg med Corbyn som partileder, mener han.

Den første testen for 66-årige Corbyn kommer allerede neste uke når han må få på plass et skyggekabinett i det britiske underhuset.

– Det blir interessant å se om dette får en klar venstredreining eller om han vil forsøke å samle partiet, noe som er nødvendig dersom de skal skyte mot regjeringen, sier Mustad, som legger til at han tror De konservative er meget fornøyd med Labour-medlemmenes valg. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere