RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jernring rundt Bush-besøk

Sist oppdatert:
Danmark tar ingen sjanser når USAs president George W. Bush oppholder seg i landet. Sikkerhetstiltakene regnes som de mest omfattende som noensinne er gjennomført i Skandinavia.

Snikskyttere og Black Hawk-helikoptre voktet hele tirsdag kveld luften over København Lufthavn. Klokken 21.20 landet George W. Bush i en Air Force One sammen med kona Laura og datteren Jenna. Den amerikanske presidentfamilien ble mottatt av det danske statsminsterparet, og ble umiddelbart flydd fra Kastrup til Fredensborg slott med eskorte.

Ekstrem sikkerhet
Luftrommet over Københavns flyplass og over hele det sørlige Sverige vil være stengt for privatfly gjennom hele Bush-besøket.

Fredensborg-slottet nord for København, hvor familien Bush overnatter, er vanligvis åpent for publikum. Bush-besøket har ført til at praktbygget fra 1722 er gjort om til en festning, dekket av veisperringer og piggtråder.

Det er ventet demonstrasjoner utenfor den amerikanske ambassaden onsdag, og det fryktes at så mange som 20 000 aktivister vil møte opp. Allerede tirsdag ettermiddag marsjerte hundrevis av mennesker gjennom København for å protestere mot Bush. Omtrent like mange politifolk sørget for at det ikke ble tilløp til vold. Noen av demonstrantene bar plakater med påskriften «Død over Bush, død over imperialismen».

Mistenkelige pakker
Politiet er på høygir når verdens mektigste mann befinner seg på dansk jord. Tirsdag morgen gjennomgikk bombeeksperter to mistenkelige pakker på den amerikanske ambassaden i København. Pakkene viste seg å være ufarlige. Tusenvis av politifolk er klare til å slå ned på demonstranter, og flere av innfartsgatene til København er sperret av. Kumlokk er tettet igjen.

Det er i tillegg satt opp piggtråd og vakter rundt Marienborg, som er den danske statsministerens offisielle sommerbolig. Det er her møtet mellom den danske statsministeren, USA-vennlige Anders Fogh Rasmussen og Bush vil finne sted onsdag.

USAs hemmelige tjenester og Det hvite hus-medarbeidere har innstallert seg på København hotell, under ekstrem bevoktning.

Mann arrestert
Mandag ble en dansk mann arrestert for å ha sendt truende e-post til Det hvite hus.

- Kjære George. Når du besøker Danmark om rundt en uke, regner jeg med at du gjerne vil vite at mange dansker er takknemlige for denne sjansen til å forsøke å slå deg ihjel, lød den klare beskjeden.

Den amerikanske presidentens besøk sees på som en gest til Danmark som er en trofast USA-tilhenger, og som for tiden har 500 soldater i Irak. Onsdag skal den amerikanske presidenten delta på G8-møtet i Skottland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere