*Nettavisen* Nyheter.

Jiang Zemin går av som Kinas forsvarssjef

kina

Jiang Zemin går av som Kinas forsvarssjef, og hans etterfølger som partileder, Hu Jintao, tar over.

19.09.04 13:35

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua aksepterte sentralkomiteen i Kinas kommunistparti avskjedssøknaden til Jiang søndag, siste dag av et fire dager langt plenumsmøte i sentralkomiteen.

Samtidig er Hu utnevnt til å overta Jiangs stilling som sjef for forsvarskomiteen - som i virkeligheten betyr øverstkommanderende for de væpnede styrker.

Dermed har den 78 år gamle Jiang gitt fra seg den siste resten av formell makt han ennå hadde etter at han for to år siden overlot partiledervervet til 61 år gamle Hu, som representerer neste generasjon.

Det er likevel uklart hvor mye makt Jiang kommer til å fortsette å ha bak kulissene, på samme måte som forgjengeren Deng Xiaoping som ga fra seg alle formelle verv i 1989, men fortsatte å utøve stor innflytelse i mange år.

Jiang har fortsatt mektige allierte i sentralkomiteen, blant dem visepresident Zeng Qinghong. Men det var likevel uventet at en av Hus allierte, general Xu Caihou, ble valgt til nestleder i forsvarskomiteen.

Ifølge kildene har det vært sterkt press i sentralkomiteen på Jiang for å trekke seg. Det spekuleres også på om han er ved dårlig helse og at han muligens har prostatakreft.

Når Jiang nå trekker seg, åpnes veien for at Hu kan markere seg klarere som Kinas leder, blant annet ved å gjennomføre sine visjoner om mer åpenhet og demokrati i partiet og kamp mot korrupsjon i statsadministrasjonen.

Hu gjorde det likevel klart i en tale i forrige uke at det ikke dreier seg om et vestlig demokrati, som ville føre landet inn i en blindgate. Reformene blir gjennomført for å sikre kommunistpartiets grep om makten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.