RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jihad John» ber om tilgivelse

JIHAD JOHN: Mohammed Emwazi.
JIHAD JOHN: Mohammed Emwazi.
Sist oppdatert:
Men ikke for de bestialske drapene han har utført.

Jihad John, hvis egentlig navn er Mohammed Emwazi (26), har bedt sine foreldre om tilgivelse for å ha brakt skam over dem. Identiteten til Den muslimske stats (IS) mest beryktede drapsmann ble kjent etter at Washington Post avslørte hvem som skjuler seg bak den sorte masken. Han var da allerede kjent for britisk etterretningstjeneste, men identiteten ble holdt skjult av såkalte operasjonelle årsaker.

LES mer: Navngir IS-bøddel

Emwazi har drept minst fem vestlige gisler, blant annet journalister og hjelpearbeider. De grusomme drapene har blitt filmet og lagt ut på internett. I den førse videoen dreper han angivelig den amerikanske journalisten James Foley. Senere var Emwazi også med i videoene i forbindelse med drapene på journalisten Steven Sotloff, taxisjåføren Alan Henning samt hjelpearbeiderne David Haines og Peter Kassig.

I beskjeden, som skal ha blitt overlevert til moren via en tredjeperson, uttrykker Emwazi ingen anger på drapene. Det skriver thesundaytimes.

- Jeg beklager de problemene avsløringen av min identitet har skapt.

Familien til IS-drapsmannen har måttet gå i skjul etter at det ble kjent at Jihad John vokste opp i England og er engelsk statsborger. Moren Ghaneya og fire av hans søsken lever på hemmelig adresse under politibeskyttelse i England, mens faren Jasem og den eldste søsteren befinner seg i Kuwait.

LES også: USA vil trene flere tusen syriske opprørere

Jasem Emwazi har fått beskjed av kuwaitiske myndigheter om å be om tilgivelse på sin sønns vegne, eller forlate landet. De skal ha blitt stadig mer frustrere over hans svært blandede uttalelser. Forrige uke skrev britiske aviser at faren hadde kalt sin sønn «en hund» og tatt avstand fra det han hadde gjort som IS-krige, mens han få dager senere mente det ikke fantes bevis for at «Jihad John» og hans sønn var samme person.

Familien Emwazi kom til England for over 20 år siden, etter å ha flyktet fra Irak og etter å ha fått avslag på opphold fra kuwaitiske myndigheter. Mohammed Emwazi har siden besøkt Kuwait en rekke ganger, sist i starten av 2010. Et år senere ble han nektet adgang til landet etter at navnet hans ble knyttet til etterforskningen av angrep i Storbritannia.

Det er uvisst når Emwazi omfavnet IS' ekstremistiske tankegang, men venner har sagt at han trolig ble radikalisert i forbindelse med en tur til Tanzania i 2009. Da skal han ha blitt stanset av den britiske etterretningen MI5 Mohammed E,wazi skal ha reist til Syria i 2012, der han sluttet seg til IS.

LES mer: Norsk 14-åring kjemper mot IS i Irak

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere