*Nettavisen* Nyheter.

Jobber hele døgnet

PATONG (TV 2 Nettavisen): Med 400 kg utstyr spredt rundt på det ødelagte hotellområdet går TV 2s nyhetsteam i Phuket på luften gjennom hele døgnet. - Jeg håper vi kan bidra til at folk hjemme forstår hvordan det er her, sier reporter Bent Skjærstad.

03.01.05 11:04

Skjærstad var den første TV 2-reporteren som kom til Phuket etter katastrofen. I Bangkok, på vei hjem fra ferie med sin samboer Kristine, fikk 31-åringen beskjed fra Bergen om å snu på flekken. Samme ettermiddag som flodbølgen hadde skylt innover feriestedet hvor han hadde oppholdt seg kun dager i forveien, var TV 2s mann på plass.

- Det var helt absurd å ha forlatt et ferieparadis og så komme tilbake til et område som var knust til det ugjenkjennelige, sier Skjærstad til TV 2 Nettavisen.

Største norske team
De tre første dagene jobbet den erfarne journalisten, som blant annet var med å dekke Irak-krigen, nesten døgnet rundt. Thailand ligger seks timer foran Norge, og når 21-nyhetene begynner er klokken tre på natten her.

- Det var utrolig deilig da Fredrik (Græsvik, red.anm) og resten av teamet kom ned. Da kunne jeg senke skuldrene, sier 31-åringen.

I dag har TV 2 det største teamet blant norske redaksjoner i Phuket. Til sammen med fire reportasjeteam, teknikere, nyhetsanker Siri Lill Mannes og reportasjesjef på Phuket, Fredrik Græssvik, utgjør de 11 personer.

Til nå har de gått live fra et ødelagt hotell i Patong, eid av en nordmann, hver time fra klokken 10 til 18.30-nyhetene. Imellom alle sendingene låner svenske TV4 up-link-antennen.

- Ville vekk
Journalistene i katastrofeområdet har måttet være vitne til tusenvis av lik, enorme ødeleggelser og hørt fortellinger fra dem som overlevde flombølgen. Det er ingen enkel jobb, mener Skjærstad.

- Det er klart vi blir påvirket. Vi er jo mennesker og kan ikke gå rundt å ikke reagere på det vi ser, sier han.

Best husker Skjærstad turen tilbake til Phi Phi øyene, da han måtte tråkke over lik på bryggen for å komme seg på land. Da han kom til stranden fant han et passfoto i sanden.

- Da fikk plutselig alle de døde kroppene et ansikt og jeg kjente jeg ville vekk. Jeg hadde fått nok, sier han.

Hjelper å snakke på sending
Det er den gode stemningen i teamet som, ifølge Skjærstad og Siri Lill Mannes, gjør at de klarer å holde ut i lengden. Det å få snakke ut om hva de har opplevd i løpet av dagen, hjelper.

- Dessuten er det veldig deilig å få fortelle på sending hva vi opplever. Det er også en måte å bearbeide tingene på, sier TV 2-reporteren og legger til at støtten fra sin kjære og familien hjemme også betyr mye.

De siste dagene har reportasjesjef Græsvik, som i tillegg til å styre det redaksjonelle innholdet fra Phuket, fungerer som en slags omsorgsfull far for TV 2-teamet, begynt å gi dem fri en dag hver. Han spør ofte om hvordan det går med dem og om de er slitne.

- Jeg vet ikke om det var tilfeldig eller svært bra planlagt, men vi er et fantastisk bra team her nede. Vi passer så utrolig godt sammen, sier Siri Lill Mannes.

- Jeg tror også det har noe med opplevelsene her å gjøre, sier Bent.

- Det er fælt
Mannes sin jobb er å lede live-sendingene fra Phuket på kvelden. På dagen reiser hun med reportasjeteamene ut for selv kunne danne seg et inntrykk av hvordan katastrofen har rammet stedet.

- Det ville vært helt feil å stå og snakke om ting som skjer her uten å ha sett det selv og uten å snakke med de pårørende selv. Jeg er glad for at jeg har fått være med ut, selv om det er fælt, sier Mannes til TV 2 Nettavisen.

Da hun reiste ned noen dager etter flombølgen, fryktet hun aller mest at norske journalister skulle bli en ekstra belastning for de pårørende og hjelpearbeiderne.

- Men jeg har fått flere tilbakemeldinger fra pårørende som takker for at vi har vist dem respekt. Det er godt, sier Mannes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag