Gå til sidens hovedinnhold

Jobbet dobbelt for å kunne betale mannens sykehusregninger. Så ble hun drept i skoleskyting

Men nå kan hennes tragiske skjebne ha vært med på å redde ektemannens liv.

Cynthia Tisdale (63) var en av de ti personene som ble drept i skolemassakren på Santa Fe High School utenfor Houston i Texas forrige uke.

De siste to årene av livet sitt jobbet 63-åringen dobbelt for å klare å betale sykehusregningene til ektemannen William (67), som lider av den livstruende lungesykdommen idiopatisk lungefirbose (IPF), skriver CNN.

Sykdommen forårsaker arrdannelse i lungene, som igjen fører til pustevansker og manglende oksygenopptak til hodet og andre organer. Forventet levealder fra en blir rammet av sykdommen er opp til fem år. Legen ga William 18 måneder igjen å leve i desember, men likevel ble han nektet lungetransplantasjon, ifølge sønnen Recie, skriver Washington Post.

Pengeinnsamling skjøt fart

29. mars opprettet familien til William en GoFundMe-side for å samle inn penger til en kostbar stamcellebehandling. I starten gikk pengeinnsamlingen tregt. I løpet av syv uker var kun 1213 dollar samlet inn - mot et mål på 30.000 dollar, ifølge Washington Post.

Men over helgen, mens flere og flere folk har fått vite mer om Cynthia og hennes hengivenhet til ektemannen, har pengene strømmet inn fra fremmede over hele verden. Mandag morgen var allerede målet på 30.000 dollar nådd. I skrivende stund er 60.000 dollar samlet inn (rundt 490.000 kroner).

- Vi kan fortsatt ikke tro at noe så bra kan komme ut av en så forferdelig hendelse, skriver den lungesyke Williams sønn, Recie, på familiens GoFundMe-side, med klar henvisning til skolemassakren i Santa Fe.

- Min mor fikk alltid noe godt ut av dårlige situasjoner, og denne gangen er det ikke noe annerledes.

Nå kan altså all oppmerksomhet ha ført til familien kan betale for den livsnødvendige behandlingen, kanskje til og med en lungetransplantasjon. Sønnen Recie sier også at penger fra innsamlingen kan være med på å dekke begravelsen til moren, som ble drept i skolemassakren.

Ti drept - to kritisk skadet

Ti personer, de fleste elever, ble drept i skoleskytingen på Santa Fe High school i Texas sist fredag. Den 17 år gamle eleven Dimitrios Pagourtzis er pågrepet, mistenkt for drapene. Politiet opplyser at han har innrømmet å stå bak.

17-åringen har også fortalt etterforskerne at han ikke skjøt elever han likte, slik at «noen kunne fortelle historien hans».

Medeleven Zachary Muehe sier til New York Times at Pagourtzis kom inn i klasserommet under en kunst- og håndverkstime bevæpnet med en hagle og iført en T-skjorte med påskriften «Born to Kill». Deretter begynte 17-åringen å skyte.

Etterforskerne har så langt ikke sagt noe om hva som kan ha vært motivet for drapene. Våpnene Pagourtzis brukte, en hagle og en kaliber .38 revolver, skal ha vært lovlig registrert på hans far.

Blant de drepte er den 17 år gamle pakistanske utvekslingsstudenten Sabika Sheikh. Hennes far Abdul Aziz fikk høre om skoleskytingen via CNN i den pakistanske byen Karachi, og forsto raskt at det var datterens skole som var angrepet.

- Vi har fortsatt ikke virkelig forstått det. Det er som et mareritt, sier han. Datteren skulle etter planen reise hjem om tre uker.

Angriperen plantet også det som så ut til å være en rekke eksplosiver i området. Politiet fant blant annet flere karbondioksidbeholdere festet sammen med teip, i tillegg til en trykkoker fylt med spiker og koblet til en klokke. Ingen av disse gjenstandene var imidlertid i stand til å eksplodere.

Våpendebatt

Skoleskytingen er den alvorligste i USA siden februar, da 17 elever ble drept ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.

Flere har tatt til orde for skjerpede våpenlover etter den siste av det som i år har vært en lang rekke skoleskytinger i USA. Flere av de overlevende etter Parkland-skytingen har engasjert seg sterkt i saken. Men få tror det mulig å endre lovgivningen i Texas, der støtten til liberale våpenlover er sterk.

De lokale politikernes reaksjon på drapene på Santa Fe High School har så langt stort sett gått ut på krav om væpnede vakter og skjerpet sikkerhetskontroll. Også blant elevene mener mange at våpenlover ikke kan bedre situasjonen.

– Nei, jeg mener at hvis han ville skyte på skolen, så hadde han gjort det, uavhengig av restriksjonsnivået på skytevåpen, sier Tori White, en av skolens 1400 elever.

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken