John (88) er tiltalt for 29.000 drap

Foto: Jack Dabaghian (REUTERS)

Den tyske påtalemyndigheten har tiltalt John Demjanjuk for medvirkning til 29.000 drap.

12.03.09 21:37

Den pensjonerte bilmekanikeren John Demjanjuk lever et tilbaketrukket liv i den amerikanske delstaten Ohio. Men Demjanjuk bærer på en mørk hemmelighet som strekker seg tilbake til krigens dager.

88-åringen mistenkes for å ha vært en fangevokter i en konsentrasjonsleir i det okkuperte Polen fra mars til september i 1943.

Drap på 29.000 jøder
Den tyske påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot ham for medvirkning til massedrap.

- Han deltok i medvirkningen til drap på 29.000 jøder, opplyste påtalemyndigheten i München i en uttalelse onsdag.

Nazijeger Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret sier han er svært fornøyd med den tyske tiltalen.

- Vi håper at prosessen kan fremskyndes for å sikre at denne deltakeren i Holocaust vil endelig får sin passende straff, sier Zuroff til nyhetsbyrået AP.

Men den tiltalte nekter for at han var involvert i disse drapene. Demjanjuk hevder han var en sovjetisk soldat som ble tatt til fange av tyskerne i 1942.

Demjanjuk er opprinnelig fra Ukraina og emigrerte til USA i 1952. Han fikk innvilget amerikansk statsborgerskap seks år senere.

«Ivan den grusomme»
88-åringen ble utlevert til Israel i 1986 da amerikanske myndigheter trodde han var en beryktet nazifangevokter som gikk under navnet «Ivan den grusomme». Etter syv år i varetekt ble han frikjent i den israelske høyesteretten.

Årsaken er at det dukket opp nye bevis som fastslo at en annen ukrainer var den beryktede fangevokteren fra dødsleiren Treblinkav.

Amerikanske domstolsmyndigheter besluttet allerede i 2005 at Demjanjuk kunne bli utlevert til Polen, Tyskland eller Ukraina, og tyske myndigheter samarbeider med USA om å få nazifangevokteren utlevert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag