RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

John (88) er tiltalt for 29.000 drap

Foto: Jack Dabaghian (REUTERS)
Sist oppdatert:
Den tyske påtalemyndigheten har tiltalt John Demjanjuk for medvirkning til 29.000 drap.

Den pensjonerte bilmekanikeren John Demjanjuk lever et tilbaketrukket liv i den amerikanske delstaten Ohio. Men Demjanjuk bærer på en mørk hemmelighet som strekker seg tilbake til krigens dager.

88-åringen mistenkes for å ha vært en fangevokter i en konsentrasjonsleir i det okkuperte Polen fra mars til september i 1943.

Drap på 29.000 jøder
Den tyske påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot ham for medvirkning til massedrap.

- Han deltok i medvirkningen til drap på 29.000 jøder, opplyste påtalemyndigheten i München i en uttalelse onsdag.

Nazijeger Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret sier han er svært fornøyd med den tyske tiltalen.

- Vi håper at prosessen kan fremskyndes for å sikre at denne deltakeren i Holocaust vil endelig får sin passende straff, sier Zuroff til nyhetsbyrået AP.

Men den tiltalte nekter for at han var involvert i disse drapene. Demjanjuk hevder han var en sovjetisk soldat som ble tatt til fange av tyskerne i 1942.

Demjanjuk er opprinnelig fra Ukraina og emigrerte til USA i 1952. Han fikk innvilget amerikansk statsborgerskap seks år senere.

«Ivan den grusomme»
88-åringen ble utlevert til Israel i 1986 da amerikanske myndigheter trodde han var en beryktet nazifangevokter som gikk under navnet «Ivan den grusomme». Etter syv år i varetekt ble han frikjent i den israelske høyesteretten.

Årsaken er at det dukket opp nye bevis som fastslo at en annen ukrainer var den beryktede fangevokteren fra dødsleiren Treblinkav.

Amerikanske domstolsmyndigheter besluttet allerede i 2005 at Demjanjuk kunne bli utlevert til Polen, Tyskland eller Ukraina, og tyske myndigheter samarbeider med USA om å få nazifangevokteren utlevert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere