RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

John Kerry vant 5-1

Sist oppdatert:
John Edwards vant som han ville i South Carolina og seiler opp som John Kerrys viktigste utfordrer. Men Kerry vant i fem andre stater.

Tirsdagens nominasjonsvalg i sju amerikanske stater var svært avgjørende for Edwards. Han hadde på forhånd varslet at løpet ville vært over for ham uten seier i fødestaten South Carolina. Men med en solid seier i South Carolina og en god andreplass i Missouri og Oklahoma, er han seilt opp som Kerrys farligste utfordrer.

John Kerry og hans team oppnådde akkurat det de på forhånd hadde satt seg som mål: Fem seirer og en god andreplass. Kerry ser fortsatt ut som han kan bli vanskelig å slå.

Joe Lieberman trakk seg fra valgkampen natt til onsdag. Han hadde satset på seier i Delaware, men måtte i stedet nøye seg med en dårlig andreplass, 39 prosentpoeng bak Kerry.

Howard Dean hadde på forhånd varslet at han ikke satset på noen seirer i tirsdagens runde. Han ser i stedet mot helgen, når det er primærvalg i Michigan og nominasjonsmøter i staten Washington.

- Nye ideer
John Edwards, som med sine 50 år og fem år i Senatet er den yngste og minst erfarne av kandidatene, rider på en god bølge, men spørsmålet er om Kerry allerede ligger for langt foran.

- Vi står i dag foran et veiskille. Spørsmålet er om det finnes mot nok til å ta i bruk nye, friske ideer til å løse vårt lands problemer, sa Edwards i sin korte og effektive tale til feirende tilhengere i South Carolina.

Edwards har pådratt seg bronkitt i valgkampen og må spare stemmen.

Overbevisende Kerry
John Kerry reiste allerede tirsdag til Washington på vestkysten, der det holdes nominasjonsmøter lørdag. Der kunne han fornøyd konstatere at han seiret både i Arizona, Delaware, Missouri, North Dakota og New Mexico.

I South Carolina feide han søringen Wesley Clark og afroamerikaneren Al Sharpton til side og sikret andreplassen.

- Dette viser at folk over hele landet er klare for forandring og jeg er veldig takknemlig, sa Kerry natt til onsdag.

Opptellingen i Oklahoma var svært spennende, og trioen Clark, Edwards og Kerry kjempet skulder ved skulder. Clark endte til slutt opp med like mange prosent som Edwards, men med noen få hundre stemmer mer. Det var her Clark hadde satset alt på seier, og resultatet er trolig godt nok for Clark til at han blir med videre.

Feilslått taktikk?
Howard Deans beslutning om heller å satse på stater som kommer seinere i prosessen, er en vågal taktikk. Det skal kjempes om 204 delegater lørdag, mens det var 269 delegater på spill i tirsdagens valg.

Nominasjonsprosessen er en valgmannsprosess der 4.317 delegater skal fordeles og vinnerkandidaten må samle 2.159 stemmer for å bli nominert. Delegatene stemmer på det demokratiske partiets landsmøte i Boston til sommeren.

På spørsmål fra en journalist om Howard Dean fortsatt er med når store stater som New York og Florida stemmer om en måned, svarte Dean unnvikende.

- Det hele handler om å ha flest delegater i Boston, og det er det vi som skal ha, sa Dean natt til onsdag.

Dean hadde natt til onsdag fortsatt nest flest delegater. Men hvis han ikke vinner en av statene i helgen, kan også han være ferdig.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere