RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

John Profumo er død

Den tidligere britiske krigsministeren John Profumo er død. Profumo er mest kjent for skandalen med å ha delt en elskerinne med en sovjetisk spion under den kalde krigen.

Det var i 1963 skandalen om forholdet mellom Profumo og call-girlen Christine Keeler rystet det britiske samfunnet og førte til Profumos avgang fra politikken, ifølge AP. Saken inneholdt ingredienser som sex, løgn og spionasje, og er blant de mest omtalte i britisk historie. Profumo, som var gift på annet hold, benektet først forholdet, og måtte siden søke avskjed fra stillingen for å ha løyet til Parlamentet.

Problemet var nemlig at Christine Keelers andre elsker var den russiske spionen Yevgeny Ivanov, sovjetisk marineattaché. Dette vakte en mistanke om at Profumo hadde lekket hemmelige opplysninger via Keeler til sovjetiske myndigheter. Statsminister Macmillan trakk seg fra regjeringen få måneder etter Profumo-Keeler-skandalen, angivelig av helsemessige årsaker, og Det konservative partiet tapte påfølgende valg.

Profumos hadde siden 1963 viet han seg til veldedighetsarbeid, noe han mottok en utmerkelse fra dronningen for. Profumo døde etter et slag på sykehus i London sent torsdag kveld, omgitt av venner og familie. Han ble 91 år gammel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere