RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Johnston om helvete

Sist oppdatert:
Her forteller Alan Johnston direkte om fangenskapet i Gaza.

Se Alan Johnston her!

- Det er utrolig deilig å være fri. Disse dagene har vært som å være levende begravd, sier Alan Johnston til BBC.

Onsdag morgen møtte han pressen og fortalte sin historie. Se video på TV 2 Sumo.

BBCs Simon Wilson forteller om Alan Johnston og hans tilstand. Se video på TV 2 Sumo

Natt til onsdag var endelig 114 dagers mareritt over for BBC-journalisten. 12. mars i år ble han kidnappet av islamistiske opprørere på Gazastripen, på vei hjem fra jobb.

Natt til onsdag ble Johnston ble overlevert til Hamas. TV-bilder viser Johnston som blir ført ut av en bygning med følge av væpnede menn og inn i en hvit bil. Han forteller at han er sliten, men i god behold. Johnston skal ha blitt flyttet på to ganger under fangenskapet.

Mahmoud Zahar, talsmann for Hamas, benekter at det ble inngått noen avtale med kidnapperne for å få frigitt Johnston, ifølge BBC.

Verste ukene i mitt liv
Johnnston stilte umiddelbart opp på en pressekonferanse med Hamas-leder Ismail Haniya ved sin side. Han takket alle som hadde jobbet med å få ham løslatt.

- De siste 16 ukene har vært de verste i mitt liv. Jeg var i hendene på mennesker som er farlige og uforutsigbare, sier han under pressekonferansen.

- Bokstavelig talt, så drømte jeg flere ganger at jeg var fri, men våknet alltid opp tilbake i det mørke rommet, fortsetter han.

Han forteller at han ikke ble torturert under fangenskapet, men opplyser at han ble dårlig av maten han fikk servert. Johnston er onsdag morgen på vei til Jerusalem sammen med britiske diplomater.

- Nå gleder jeg meg til å møte familien min i Skottland igjen. Jeg ber om unnskyldning for at jeg har forårsaket bekymring i livene deres, sier Johnston.

Takker Hamas
Hamas tok over kontrollen i Gaza for tre uker siden etter harde kamper med rivalen Fatah. Johnston mener at dette var en viktig faktor til løslatelsen.

- Kidnapperne virket svært komfortable og selvsikre inntil for et par uker siden, da Hamas overtok kontrollen over sikkerheten her, sier han.

Under fangenskapet har journalisten hatt tilgang på BBCs radioprogrammer, og fikk dermed fulgt med på utviklingen av hans egen situasjon.

- Det har vært til stor trøst.

Bortføringen av BBC-journalisten har skapt stor oppmerksomhet verden over, og det ble satt i gang en verdensomspennende kampanje med krav om å løslate Johnston. Mer enn 200.000 mennesker skal ha deltatt i underskriftskampanjen.

Johnston er den eneste utenlandske korrespondenten som jobber heltid i det urolige området. Han er blant de journalistene som har sittet lengst i fangenskap i Gaza.

Gruppen som sto bak bortføringen kaller seg for «Islams hær», og skal være inspirert av terrornettverket al-Qaida.

Bombebelte rundt livet
Den militante gruppen har tidligere publisert en filmsnutt på Internett som viser journalisten med et bombebelte rundt livet.

- Situasjonen er nå svært alvorlig. Som dere kan se, er jeg blitt utstyrt med et sprengstoffbelte. Kidnapperne sier det vil bli detonert dersom noen forsøker å storme dette området, sier Johnston i videoen.

Hamas har jobbet iherdig med å forsøke å få løslatt journalisten. Mandag foretok Hamas fire arrestasjoner av personer som skal ha vært tilknyttet gruppen bak bortføringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere