RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jonas Gahr Støre: – Uansvarlig av Donald Trump


KRITISK: Jonas Gahr Støre er kritisk til Donald Trumps avgjørelse. 
KRITISK: Jonas Gahr Støre er kritisk til Donald Trumps avgjørelse.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller USAs president Donald Trump uansvarlig når han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det er uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. To folk har legitime krav, skriver Støre i en twittermelding.

Han peker på at forhandlinger må avgjøre, og han mener dette er tragisk for palestinerne. Støre skriver at dette heller ikke er bra for Israels sikkerhet, og at USA svekkes politisk av Trumps kunngjøring.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Utenriksminister: - Kan føre til ustabilitet

USAs anerkjennelse av Jerusalem bekymrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som tror dette kan føre til ustabilitet og vanskeliggjøre forhandlinger.

– Jeg er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun understreker at det haster med å få i gang reelle forhandlinger mellom partene.

–Norge vil fortsatt støtte arbeidet med å fremforhandle en tostatsløsning, sier Eriksen Søreide.

– Bare en fremforhandlet tostatsløsning kan bidra til varig fred mellom partene. Det er derfor viktig at president Trump støttet tostatsløsningen og understreket at Jerusalem-spørsmålet må løses gjennom forhandlinger, sier utenriksministeren.

Lysbakken: – Trumps kunngjøring er en ren provokasjon

SV-leder Audun Lysbakken kaller Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad for en ren provokasjon.

– Avgjørelsen gjør fredsforhandlinger vanskeligere og bidrar til å øke mulighetene for voldelige opprør. Det er trist at USA velger å spille en så destruktiv heller enn konstruktiv rolle, sier Lysbakken, som kaller Trumps kunngjørelse for en ren provokasjon.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad. Lysbakken deler den internasjonale bekymringen.

– USA bidrar ikke til å trekke partene til forhandlingsbordet, men dytter dem fra hverandre, sier SV-lederen.

PLO: Trump har ødelagt tostatsløsningen

President Donald Trump har ødelagt alt håp om en tostatsløsning ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, fastslår PLO.

– Han har ødelagt tostatsløsningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Trump har diskvalifisert USA fra å ha noen som helst rolle i fredsprosessen, konstaterer Erekat.

– Som palestinsk sjefforhandler, hvordan kan jeg sette meg ned med disse folkene dersom de dikterer en framtid der Jerusalem er Israels hovedstad? spør han.

KrF: Norge må vurdere Jerusalem som hovedstad

Knut Arild Hareide sier Trumps timing er problematisk, men partifelle Hans Fredrik Grøvan sier Norge må revurdere spørsmålet om Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det klare utgangspunktet er at man anerkjenner et lands valg av hovedstad, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Men han understreker at KrF er tydelig på at det ikke bør gjøres endringer av status som blir et hinder for fred i regionen. Han er bekymret over Trumps timing, som han kaller problematisk.

– Å gjøre et vedtak om Jerusalems status utenfor rammene av en helhetlig fredsløsning, kan føre til uro og spenning i hele regionen og i verste fall virke ødeleggende for arbeidet med å få fredsprosessen på skinner igjen, sier Hareide.

KrFs Hans Fredrik Grøvan, som leder foreningen Israels Venner på Stortinget, sa i forkant av Trumps tale at en amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad kan gjøre det aktuelt å for Norge å gjøre en ny vurdering.

– Hvis USA nå gjør dette, og andre land eventuelt henger seg på, så bør dette også få konsekvenser for Norges vurdering av spørsmålet, sa Grøvan.

Både Grøvan og Hareide framholder at KrF i utgangspunktet ønsker at den norske ambassaden flyttes til Jerusalem, men at tidspunktet vil være avgjørende.

– KrF vil følge utviklingen nøye, også i lys av vårt ønske om at den norske ambassaden bør flyttes til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen, sier Hareide.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere