*Nettavisen* Nyheter.

Jonas gir Hillary en halv milliard

Foto: (Scanpix)

Norge gir opptil 500 mill. kr til nytt globalt helseforetak.

02.06.12 15:31

Utenriksminister Hillary Clinton har et tett program under det to dager lange norgesbesøket.

Fredag klokken 16.30 holdt hun pressekonferanse i Oslo rådhus. Det kom etter at hun har holdt et innlegg på helseseminaret «A World in Transition – Charting a New Path in Global Health».

Etter pressekonferansen skal Clinton møte noen av ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya.

Norge gir en halv milliard
- Norge vil gi inntil 500 millioner kroner over fem år til partnerskapet «Saving Mothers, Giving Life» som skal hjelpe gravide kvinner og barn gjennom fødsel, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Nye FN-tall viser at så mange som 287 000 kvinner dør årlig i forbindelse med graviditet, fødsel og mangelfulle helsetilbud. Hele 7,2 millioner barn dør av årsaker som med enkle grep kunne vært unngått.

Hele 99 av 100 mødre som dør under fødsel lever i utviklingsland, og mer enn halvparten av disse dødsfallene skjer i Afrika.

- Fødselsdagen skal være den lykkeligste dagen i enhver kvinne og hennes families liv. Disse dødsfallene er uakseptable fordi de kunne vært unngått, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Kritiserte Russland
Under pressekonferansen ble Clinton stilt en rekke spørsmål fra den frammøtte norske og utenlandske pressen.

- Jeg gjentar min apell til Russland; deres standpunkt om ikke å ta standpunkt i Syria, lar Assad holde på lenger, sa Clinton.

- Vi mener at Russlands leveranser av våpen til Syria har styrket Assad-regimet.

Clinton snakket også om samarbeidet med Norge i de arktiske områdene, og hevdet at det viktigste for USA og Norge var å sikre bærekraftigheten i en region som mennesker i stadig større grad påvirker, i leting etter og utvinning av olje og gass.

Skryter av Norge
Tidligere på dagen har den mektige utenriksministeren vært i audiens hos kongen på Slottet og spist lunsj med statsminister Jens Stoltenberg på Akershus festning.

- Når det gjelder sikkerhet og fred, menneskerettigheter og utvikling og har ikke USA noen bedre partner enn Norge, sa Clinton under talen på Akershus festning, ifølge NRK.

I tillegg har Clinton hatt bilaterale samtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Clinton var ved godt humør da hun ankom Utenriksdepartementet fredag formiddag.

- Jeg synes det er fantastisk å være her, spesielt nå som det er sol, sa en ordknapp Clinton til den fremmøtte pressen.

Clinton reiser videre til Tromsø fredag kveld. Der skal hun blant annet besøkte Fram-senteret, som skal huse det permanente sekretariatet for Arktisk Råd.

Opptatt av nordområdene
Støre uttalte fredag formiddag at Clinton er interessert i forholdene rundt nordområdene og at hun var en aktiv støttespiler for ham da Norge fikk lagt Arktisk Råd-sekretariatet i Tromsø.

- Når hun velger å legge inn en hel dag nordpå, så er det et sterkt signal fra en travel amerikansk utenriksminister at det er viktig for USA, og det er faktisk viktig for Norge at det er viktig for USA fordi det er en forlengelse av det sterke forholdet vi har som nære allierte, sa Støre til den fremmøtte pressen noen få minutter før Clinton ankom.

Støre og Clinton har hatt flere bilaterale samtaler tidligere, blant annet i fjor i Washington D.C. Da tok Clinton seg god tid på en felles pressekonferanse til å overrekke sine sympatierklæringer til det norske folk, samt berømme Norge for måten terroraksjonen har blitt håndtert.

Mye tyder på at de to utenriksministerne har en god tone.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.