*Nettavisen* Nyheter.

Jorda rundt på 67 timer

Steve Fossett fullførte klokka 20.49 norsk tid vågestykket å fly jorda rundt alene uten stopp. Ingen har gjort dette før ham.

03.03.05 23:47

Med et samlet bensinforbruk på under 9000 kilo (minus lekkasjene) satte han også rekord i i lavt bensinforbruk for en jordomflyging.

Fosset startet sitt vågestykke med sitt eksperimentfly GlobalFlyer tirsdag kveld. Det var planlagt at han skulle bruke rundt 80 timer på sin ferd rundt jorda, men han greide turen på 67 timer.

Landingen på flyplassen i Salina gikk knirkefritt og Fosset virket å være ved godt humør etter landing.

- I god form
- Jeg trenger en dusj og litt søvn, men føler meg i god form, sa Fosset til Sky News etter landing.

Samtidig avslørte han at han har planlagt ytterligere tre luftige prosjekter, uten at han ville gi flere detaljer om de.

Noen minutter etter klokka 21 kunne Fosset endelig tre ut av flyet han har befunnet seg i siden tirsdag kveld. I løpet av hele flyturen skal han ikke ha fått noe skikkelig søvn overhodet. Hans kone var den første til å ta i mot Fosset med en varm klem da han satte bena på bakken.

Mange mennesker var møtt opp på flyplassen for å overvære den historiske landingen.

Fosset takket selv alle de oppmøtte etter han landet. Deretter ble han sprøytet med champagne av sine medhjelpere, før det var tid for en velfortjent slurk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bensinalarm
Onsdag gikk alarmen etter at det ble oppdaget lekkasje i drivstoffsystemet. Bensinproblemene opppstod trolig ved starten av turen, ved at flere av bensintankene om bord i flyet lekket.

Men over Sillehavet fikk han bedre vindforhold enn forventet og rekordforsøket var derfor tilbake på vingene igjen.

Vel forbi Honolulu fløy GlobalFlyer i rundt 15.000 meters høyde med en fart på 500 kilometer i timen.

Reiseruten ble endret i siste liten på grunn av vindforholdene. I stedet for å fly over Europa, krysset flyet Atlanteren lenger sør og fløy over Afrika. Flyet ble aldri vært testet med fulle tanker, og er svært følsomt for turbulens.

Turen er finansiert av Virgin-direktøren Richard Branson. Før avgang lovte han Fossett gratis flyturer med flyselskapet sitt for livstid dersom han greide å gjennomføre prosjektet.

Mer om GlobalFlyer:

Vekt: 1522 kilo

Drivstoff: 8936 kilo fordelt på 13 tanker

Marsjhøyde: 13.000 meter

Rekkevidde: 33.800 km

Lengde på rekordforsøket: 37.260 km

Motor: William FJ44 - 3 ATW (10.200 newton skyvekraft)

Fart: 440 km/t

Kilde: BBC

Les alt om flyturen på denne eksterne lenken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.