Gå til sidens hovedinnhold

Jordskjelvofre måtte flykte

Folk flyktet i panikk etter meldinger om oversvømmelser.

Millioner mennesker ble lørdag evakuert fra de jordskjelvrammede områdene i Kina. Både overlevende, redningsarbeidere og journalister i byen Beichuan flyktet opp i høyden etter at det kom meldinger om at en innsjø var i ferd med å gå over sine bredder. Alt redningsarbeidet i byen ble stanset, melder BBC.

- Alle la på flukt. Vi holdt på å filme en mann som ble gravd ut av ruinene, men redningsarbeiderne lot ham ligge, og flyktet, forteller BBCs korrespondent i Beichuan.

Innsjøen oppsto som følge av at elveleiet ble blokkert etter jordskjelvet, og vannet ble naturlig demmet opp.

Lørdag steg vannet raskt, og det ble beordret full evakuering av området, melder Reuters. Elveleiet til Qingzhu-elven er sperret etter et stort jordras, og myndighetene vurderer å sprenge bort jordmassene i håp om å få en kontrollert utløsning av vannet.

Sprekker
Myndighetene frykter at store områder kan bli lagt under vann dersom vannet går over breddene. Et øyenvitne opplyser til Reuters at soldatene evakuerer alle, også redningsarbeidere og journalister i området.

Meldingene om at store vannmasser allerede var på vei nedover elveleiet, fikk mange til å flykte i panikk. Det er ikke kommet melding om skadde, og det er foreløpig noe uklart hva som har skjedd.

I Qingchuan, rundt 90 kilometer nordøst for Beichuan ble 1,2 millioner mennesker evakuert. Også norske journalister er blitt bedt om å forlate området.

Det har også vært utrykt bekymring om tilstanden til flere demninger og vannreservoirer i området, og det er oppdaget sprekker i flere demninger.

Tre funnet i live
Nærmere 29.000 personer er så langt bekreftet omkommet etter at jordskjelvet på 7,9 på Richters skala rammet Beichuan-regionen.

Fem millioner mennesker mistet hjemmene sine under jordskjelvet, og det er ventet at tallet på døde vil stige til 50.000.

Likevel ble tre personer funnet i live i ruinene senest lørdag. Blant disse var en tysk turist, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Fredag ble 165 gravd ut av ruinene i live.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot