RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jordskjelvofre snytt for nødhjelp

(REUTERS/Morteza Nikoubazl)
Sist oppdatert:
Flomofrene i Asia bør ikke glede seg for tidlig over gavmildheten fra rike land. Ett år etter jordskjelvkatastrofen i Bam står fortsatt 98 av hundre nødhjelpsdollar ubrukt.

Tirsdag holder FN en giverlandskonferanse etter flomkatastrofen i Asia. Erfaringene fra tidligere katastrofer tyder på at mye av pengene som blir lovet aldri kommer til å bli bevilget.

Etter flomkatastrofen i Asia har verdens land lovt nærmere 40 milliarder kroner i nødhjelp. FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland har advart mot at løfter om hjelp må følges opp slik at pengene som blir lovt faktisk blir bevilget, og at de brukes.

Ett år etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran, er det bare brukt 100 millioner kroner til gjenoppbygging, til tross for at det ble lovt over en seks milliarder fra det internasjonale samfunnet. Resten står enten ubrukt på konto eller ble aldri bevilget fra giverlandene, melder Reuters.

Jevnet med jorden
Over 30.000 innbyggere døde da byen Bam ble jevnet med jorden i romjula 2003. Ett år senere er lite gjort.

- De lovte at vi skulle få et sted å bo, men vi bor fortsatt i telt, klager fruktselgeren Mohammad Hosseini ifølge New York Times.

- Vi vil at regjeringen vår skal hjelpe oss. Så langt har de ikke kommet med annet enn slagord, gråter den 50 år gamle kvinnen Massoumeh.

«Mitch»
I Honduras lider innbyggerne fortsatt etter at stormen «Mitch» herjet. Verdenssamfunnet lovte rundt 65 milliarder kroner i hjelp. Seks år senere har bare en brøkdel av pengene dukket opp. Resten er forsvunnet eller aldri bevilget.

EU-landene ventet over tre år før de begynte på prosjektene de hadde lovet. En del av pengene ble gitt som gjeldslette, men det hjelper lite så lenge landet fortsatt må betale over 15 milliarder kroner bare i renter på utlandsgjelden hvert år.

- Vi har fått nye hus, men resten er det samme. Det er sant at vi var fattige før. Vi er fortsatt fattige, men nå er vi også glemt, sier Elder Nahum Caceres i landsbyen San Miguel Arcangel.

Må ikke rammes
På møtet i Geneve tirsdag deltar blant andre utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

- Vi må sikre oss at nødhjelpen og hjelpen til gjenoppbygging når fram til alle grupper som er rammet. Dette kan også bidra til forsoningsprosesser i regionen. Jeg vil også understreke at en massiv og effektiv respons på flodbølgekatastrofen ikke må gå på bekostning av nødlidende i Afrika og andre deler av verden, sier hun i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere