Gå til sidens hovedinnhold

Josefs to ansikter

Utad var han den hyggelige og hjelpsomme naboen. Men bak fasaden skjulte det seg et monster.

Da politiet søndag omsider kom seg inn i kjelleren Josef Fritzl (73) hadde sperret med betongdør og tallkode, la den pensjonerte ingeniøren kortene på bordet og innrømmet grusomhetene som hadde funnet sted der nede under bakken.

Hele verden stiller seg nå spørsmålet: Hvordan kunne Josef Fritzl holde sin datter som sexslave i kjelleren i 24 år og tvinge henne til å føde hans barn, samtidig som han levde et tilsynelatende normalt liv med kona og adoptivbarna i etasjene over?

Fortalte vitser
Naboer beskriver Josef Fritzl som vennlig og hjelpsom – en mann som var flittig med hagearbeidet og som gjerne fortalte vitser på det lokale stamstedet, ifølge den østerrikske nettavisen oe25.at.

Men bak den vennlige fasaden skjulte det seg en mann med store personlighetsforstyrrelser.

Kriminologen Jerzy Sarnecki mener saken som nå ruller opp i Østerrike ikke kunne skjedd i gamle dager.

- Det vil alltid finnes syke mennesker som gjør gale ting. Men vårt moderne vestlige samfunn har skapt rom for slike mennesker ved at den sosiale kontrollen forringes. Det private og til dels også det industrielle samfunnet øker risikoen for slike saker. Folk passet mer på hverandre før i tiden, sier han til Nyhetskanalen.se.

Sarnecki beskriver Josef Fritzl som en fullstendig gal mann uten samvittighet. At hans datter Elisabeth har latt seg kue, forklarer han slik:

- Om du gjennom så mange år fratar en persons vilje så finnes det jo ingen referanserammer igjen. Dette er det såkalte Stockholmssyndromet ganget med 1000.

- Ødelagt av sin egen galskap
Thore Langfeldt, spesialist i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, tror at galskapen til 73-åringen har forsterket seg gradvis gjennom årenes løp.

- Han er jo en ganske syk mann med følelses- og relasjonsproblemer. En sånn mann kan med ytre sett leve som en noenlunde normal person. Og så er det jo det at han har fortsatt og fortsatt, og det fører til at han er ytterligere ødelagt av sin egen galskap, sier Langfeldt til Nettavisen.

Doktor Albert Reiter ved Landesklinikum Mostviertel slo alarm da Josefs 19 år gamle barn/barnebarn kom til sykehuset lørdag for ti dager siden:

Kunstig koma
- Hun var blass, hadde kramper og bet seg i tunga. Det var ikke mulig å kommunisere med henne, hun pustet dårlig og var bevisstløs. Vi gjorde det vi kunne for å stabilisere henne før vi overførte henne til intensivavdelingen, sier Reiter til VG.

Les også: 19-åringen kjemper for livet

Det er fortsatt uklart om 19-åringen, som ble lagt i kunstig koma, kommer til å overleve:

- Hun har oppholdt seg 20 år i en kjeller og har både fysiske og psykiske sår. Hun har aldri sett dagslys eller pustet frisk luft. I tillegg kommer den genetiske problematikken fordi vi har med incest å gjøre, sier Reiter til avisen.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter