Journalist skaper politisk krise

Foto: BEHROUZ MEHRI (AFP)

Iran nekter å innfri kravene til president Barack Obama.

20.04.09 14:47

President Barack Obama kom med krav om å løslate den iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi under en pressekonferanse søndag.

Roxana Saberi (31) ble lørdag dømt i en iransk domstol til åtte år i fengsel for å ha drevet med spionasje for USA, melder CNN.

Dypt bekymret
- Jeg er dypt bekymret for henne. Vi jobber med å forsikre oss om at hun blir behandlet ordentlig og for å samle inn informasjon om saken hennes. Hun er en amerikansk statsborger og jeg har stor tillit til at hun ikke bedrev spionasje. Hun var en iranskamerikaner som var interessert i landet som foreldrene kommer fra. Og hun bør bli behandlet deretter, sa Obama.

Men iranske myndigheter opplyser mandag at de ikke har noen planer om å løslate kvinnen, og ber USA respektere det iranske rettsvesenet og legger til at hun kan anke dommen, melder Reuters.

Hendelsen skjer samtidig med at Obama forsøker å opprette en ny dialog mellom USA og Iran. Landene har ikke hatt diplomatiske forbindelser på flere tiår etter at den amerikanske ambassaden ble angrepet på 1980-tallet, og all kontakt mellom amerikanerne og iranerne skjer gjennom sveitsiske diplomater.

Diplomatisk krise
Flere vestlige diplomater mistenker at visse politiske krefter i Iran bruker Saberi som et ledd i å svekke fredsinitiativet som Obama fremmet overfor Iran i en videotale i forrige måned. En annen teori er at Iran vil bruke 31-åringen som en forhandlingsbrikke med USA, skriver The Times. Saken blir karakterisert som en diplomatisk krise og vil trolig svekke mulighetene for en gjenopprettelse av diplomatiet mellom Iran og USA.

Les også: Historisk videotale fra Obama
Les også: Amerikansk journalist dømt til 8 år

USA og Vesten ønsker å avvikle Irans atomprogram og hevder landet forsøker å utvikle atomvåpen, mens Irans hevder atomprogrammet kun har fredelige formål.

Flere iranskamerikanere har blitt arrestert i Iran de siste årene. I 2007 ble fire iranskamerikanere pågrepet og fengslet i flere måneder før de til slutt fikk lov til å forlate landet. Årsaken til dette kan være at iranerne frykter de jobber for amerikanske myndigheter.

En iranskkanadisk kvinnelig fotograf døde i iransk varetekt av hodeskader etter å ha blitt arrestert for å ha fotografert utenfor et fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.