RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubel for selvmordsbombene

Foto: Mohammed Abbed (AFP)
Sist oppdatert:
Palestinere på Gazastripen danset og jublet i gatene etter at to selvmordsbomber tok 15 israelske liv tirsdag kveld.

Horder av palestinere løp ut i gatene i et distrikt på Gazastripen etter tirsdagens terrorangrep mot Israel.

Sju mennesker mistet livet og 40 ble skadet da en selvmordsbomber angrep Hillel Cafe i Jerusalem. Åtte timer tidligere ble åtte israelske soldater drept av en selvmordsbombe nær en militærbase.

Delte ut godteri
I Gaza ble angrepene feiret som seirer. Folk skjøt i været med maskingevær og jublet. I flyktningleiren delte Hamas-supportere ut godterier til familier som har mistet sine kjære i tidligere angrep. Ifølge palestinerne var tirsdagens selvmordsbomber en hevn etter at Israel i helgen prøvde å ta livet av Sheikh Ahmed Yassin, Hamas åndelige leder.

Siden selvmordsangrepet i Jerusalem i august der 22 mennesker mistet livet, har Israel målrettet angrepet Hamas’ ledere. Lørdag ble Yassin forsøkt drept da et F16-fly angrep en bygning i Gaza der han oppholdt seg, men Yassin slapp unna med lettere skader siden raketten traff feil etasje.

Korei fordømmer
Mens noen palestinere feirer, fordømmer Ahmed Korei selvmordsangrepene. Korei har på visse vilkår sagt ja til å bli palestinernes nye statsminister, men har en svært vanskelig oppgave foran seg.

- Vi fordømmer alle drapsaksjoner som rammer uskyldige, uansett om de er palestinere eller israelerne som var ofre etter dagens angrep, sa Korei i en uttalelse tirsdag, ifølge avisen Haaretz.

Hamas ville til å begynne med ikke si om organisasjonen sto bak disse angrepene, men etter en stund kom erklæringen. Aksjonene var en straff for israelernes "daglige overgrep" mot det palestinske folk, het det her. Hamas-talsmannen Abdul Aziz Rantissi, som selv ble utsatt for et drapsforsøk fra Israel i juni, sier angrepene er en «naturlig reaksjon etter den blodige aggresjonen som har rammet vært folk.»

Legger skylden på Arafat
Selv om Hamas tok på seg skylden, la den israelske statsministeren Ariel Sharons talsmann David Baker ansvaret for tirsdagens blodige aksjoner på palestinernes president Yasser Arafats selvstyremyndigheter. –De gjør absolutt ikke noe for å hindre slike angrep, sa han.

- Siden palestinerne nekter å gripe inn, må Israel selv sørge for å beskytte sitt folk, framholdt Baker. De palestinske selvstyremyndighetene har de siste dagene slitt med et vanskelig skifte av statsminister, et problem som onsdag morgen ennå ikke var avklart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere