RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubel og kaos i Ukraina

Sist oppdatert:
Høyesterett i Ukraina har erklært valget ugyldig, og det blir nytt valg 26. desember. Hundretusener feirer i gatene.

Se mer på TV 2 Nyhetene 18.30

Høyesterett slo fredag fast at det må omvalg til, melder Sky News. Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes. Omvalget skal holdes over hele landet, ikke bare i kretsene som har vært spesielt omdiskutert, ifølge AP.

Det brøt ut full jubel og totalt kaos i hovedstaden Kiev da avgjørelsen ble kjent.

I området rundt Uavhengighetsplassen er det seiersstemning. Hundretusener feirer nå nyheten om nyvalget i Kievs gater, rapporterer TV 2s nyhetsreporter Odd Reidar Solem i Kiev.

- Her i sentrum er det gledesscener som kommer til å vare langt utover natten. For opposisjonen er dette en viktig seier, sier Solem til TV 2 Nettavisen fredag kveld.

Samme kandidater
Opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko hevdet at presidentvalget 21. november måtte underkjennes på grunn av valgfusk. I dag fikk han altså viljen sin.

Ifølge retten skal det holdes et omvalg med de to samme kandidatene som kjempet om presidentembetet tidligere i november - statsminister Viktor Janukovitsj og Viktor Jutsjenko.

Jubel i gatene
Titusener av opposisjonelle demonstranter i Kiev mottok meldingen med jubelrop, melder AP. Massene viftet med ukrainske flagg og det oransje flagget til opposisjonskandidaten Jusjtjenko, mens de taktfast ropte «Jutsjenko! Jutsjenko!».

Ifølge AP kunne det også høres fyrverkeri i byen etter at Høyesteretts avgjørelse ble kjent fredag ettermiddag.

- Dette er en stor seier for alle demonstrantene. Det er en stor seier for demokrati, sier det opposisjonelle parlamentsmedlemmet Mykola Katerinchuk til nyhetsbyrået.

Ikke alle feirer
Til tross for jubel blant opposisjonen, er det ikke alle som feirer Høyesteretts avgjørelse.

- Janukovitsj tilhengere synes nok dette er dårlige nyheter, og det blir spennende å se hvordan denne parten vil reagere nå. Siste ord er ikke sagt i denne saken. Samtidig har begge leire sagt at de vil respektere domsstolens avgjørelse, sier Solem.

Han tror kaoset vil vedvare til valget er over og en endelig avgjørelse er klar.

Situasjonen i Ukraina er nå spent og usikker, men voldelige reaksjoner er lite sannsynlig, mener Solem.

- Kveldens feiring har til nå vært veldig disiplinert, slik demonstrasjonene etter valget har vært hele tiden. Ingen ønsker å provosere motparten, påpeker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere