Gå til sidens hovedinnhold

Jubel og tårer for gislene

Simona Pari og Simona Torretta ble møtt av jubel, tårer og fintfolk da de tirsdag kveld kom hjem til Roma.

De to Simonaene, som de kalles i Italia, ble satt fri tidligere på dagen i Irak og øyeblikkelig satt på et fly til Italia, der de allerede er blitt nasjonalhelter.

Duoen ble overøst av omfavnelser og blomster fra slektninger og kolleger i hjelpeorganisasjonen de jobber i, da de kom ut av flyet på Ciampino-flyplassen.

Berlusconi selv gikk om bord i flyet fra det italienske flyvåpenet for å hilse på dem før de kom ut. En rekke andre politikere hadde også møtt fram, melder NTB-Reuters-AFP.

Før de ble ført bort for å avhøres av organene som etterforsker kidnappingen, sa de at de var blitt behandlet godt og med respekt. De ble funnet på to forskjellige steder med svarte hetter over hodet.

Lykkelige familier
Før ankomsten tirsdag kveld samlet tusenvis av jublende mennesker seg utenfor hjemmet til foreldrene til Simona Torretta i Roma. Foreldrene til Simona Pari tok et fly fra hjembyen Rimini til Roma for ønske datteren velkommen hjem.

I tre uker har familiene ventet engstelig på nyheter. De mistet nesten alt håp da en islamsk nettside sa at de var drept.

Utenfor kontoret til organisasjnen Bru til Bagdad foldet de to kvinnenes kolleger ut et gigantisk mangefarget fredsflagg, flagget som ble brukt i de mange demonstrasjonene mot krigen før invasjonen i fjor.

I løpet av ukene som de to har vært borte, har saken fått enorm oppmerksomhet i Italia, som i august ble rystet av nyheten om at journalisten Enzo Baldini var drept av sine kidnappere. Titusener av mennesker har deltatt i våkenetter med tente stearinlys.

Da nyheten om løslatelsen ble kjent, kunngjorde Romas borgermester Walter Vetroni at Colosseum skal flombelyses, og i Bologna, der Simona Pari studerte, er det tillyst en større markering for å feire at hun er fri.

Løsepenger
Pari og Torretta, begge 29 år gamle, ble bortført fra kontoret til organisasjonen Bru til Bagdad 7. september, sammen med to irakiske kolleger. Det kom ikke livstegn fra dem før tirsdag kveld da nyheten kom om at alle fire var i sikkerhet.

En kuwaitisk avis skrev tidligere tirsdag at kidnapperne hadde gått med på å sette dem fri mot 1 million dollar i løsepenger. Den italienske regjeringen ville ikke kommentere opplysningen.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene